Присаждане на коронарен артериален байпас (CABG) – Живот с

Аортокоронарният байпас (CABG) не е лек за сърдечни заболявания, така че е важно да приемете здравословен начин на живот и да продължите да приемате предписани лекарства след операцията, за да намалите риска от сърдечни проблеми в бъдеще.

Здравословен начин на живот

Има редица промени в начина на живот, които можете да направите след присаждане на коронарен артериален байпас, за да намалите риска от допълнителни сърдечни проблеми.

Здравословна диета

Нездравословната диета може да увеличи шансовете ви за развитие на сърдечни проблеми след присаждане на коронарна артериална байпас.

За да намалите този риск, трябва да се уверите, че вашата диета е с ниско съдържание на наситени мазнини и сол, но с високо съдържание на фибри и омега-3 (мастна киселина, която може да помогне за намаляване на нивата на холестерола ви).

Примери за храни, които трябва да се опитате да избягвате, включват:

 • пайове с месо
 • колбаси и тлъсти разфасовки от месо
 • масло, свинска мас и гхи (вид масло, често използвано в индийската кухня)
 • сметана
 • торти и бисквити

Вместо това трябва да се опитате да ядете:

Освен това намалете количеството сол, което добавяте към храната си, и проверете етикетите за хранене на храните, когато пазарувате, за да намерите продукти с най-ниски нива на сол.

Прочетете повече за здравословното хранене , яденето на по-малко наситени мазнини и съвети за диета с по-ниско съдържание на сол .

Упражнявай се редовно

След като се възстановите напълно от последиците от операцията, трябва да спортувате редовно, за да намалите риска от развитие на допълнителни сърдечни проблеми.

Възрастните трябва да правят най-малко 150 минути (2 часа и 30 минути) аеробна активност с умерена интензивност всяка седмица.

Умерената интензивност означава дейност, която е достатъчно напрегната, за да ви остави леко задъхани.

Примери за аеробни дейности с умерена интензивност включват:

 • бързо ходене
 • колоездене на равна земя или с няколко хълма
 • тенис на двойки
 • бутане на косачка за трева
 • туризъм

Ако ви е трудно да постигнете 150 минути активност седмично, започнете от ниво, с което се чувствате комфортно (например около 10 минути леки упражнения на ден) и постепенно увеличавайте продължителността и интензивността на вашата активност, когато вашата фитнес започне да подобряване.

Прочетете повече за насоките за физическа активност за възрастни (19 до 64) .

Отслабнете

Ако имате наднормено тегло или затлъстяване , можете да намалите риска от допълнителни сърдечни проблеми, като се опитате да достигнете здравословно тегло.

Можете да използвате калкулатора за здравословно тегло BMI, за да разберете дали трябва да отслабнете .

Най-добрият начин да отслабнете е да се уверите, че имате здравословна диета и да спортувате редовно.

Може да ви е от полза да следвате структурирана програма за отслабване, като например безплатния план за отслабване на .

Спри да пушиш

Пушенето може значително да увеличи риска от развитие на сърдечни проблеми, защото стеснява артериите и повишава кръвното налягане.

Ако искате да спрете да пушите , вашият личен лекар ще може да ви насочи към Smokefree услугата, която ще ви предостави специална помощ и съвети относно най-добрите начини да се откажете от пушенето.

Можете също така да се обадите на телефон за телефон за пушене на 0300 123 1044. Специално обученият персонал на телефонната линия ще ви предложи безплатни експертни съвети и насърчение.

Ако сте се ангажирали да се откажете от пушенето, но не искате да бъдете насочени към служба за спиране на тютюнопушенето, вашият общопрактикуващ лекар трябва да може да предписва лекарства, които да ви помогнат при симптоми на отнемане, които може да изпитате след отказване.

Научете повече за лечението със спиране на тютюнопушенето .

Пийте по-малко алкохол

Ако пиете алкохол, не превишавайте препоръчаните граници:

 • мъжете и жените се съветват да не пият редовно повече от 14 единици седмично
 • разпределете пиенето си в продължение на 3 дни или повече, ако пиете до 14 единици седмично

Една единица алкохол е приблизително половин литър нормален алкохол или една мярка (25 ml) спиртни напитки.

Малка чаша вино (125 мл) съдържа около 1,5 единици алкохол.

Редовното надвишаване на препоръчителните лимити на алкохол може да повиши кръвното Ви налягане и нивото на холестерола, увеличавайки риска от сърдечни проблеми.

Прочетете повече за алкохолните единици и съвети за намаляване на приема на алкохол .

Прием на лекарства

Вероятно ще трябва да приемате по-малко лекарства, след като сте имали байпас на коронарна артерия, но все пак може да се наложи да вземете някои, за да намалите риска от по-нататъшни проблеми.

Антикоагуланти и антитромбоцити

Антикоагулантите и антитромбоцитите са видове лекарства, които намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.

Примерите за тези лекарства включват:

След байпас на коронарна артерия може да Ви бъде предписано едно от тези лекарства, които да приемате в продължение на няколко месеца или в обозримо бъдеще.

Ако ви е предписано някое от тези лекарства след операцията, важно е да го приемете, защото те могат да намалят риска от сериозни проблеми като инфаркти .

Статини

Статините са вид лекарства, използвани за понижаване на нивото на холестерола в кръвта.

Това ще помогне за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на коронарните артерии и би трябвало да намали риска от проблеми като инфаркти.

Примерите за статини включват:

 • аторвастатин (Lipitor)
 • флувастатин (Lescol)
 • симвастатин (Zocor)

В повечето случаи лечението със статини ще се препоръчва за цял живот.

Други лекарства

В зависимост от конкретната причина, поради която сте имали байпас на коронарна артерия, може да Ви бъдат предписани и някои други лекарства, като бета-блокери и инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE).