Коремен аортен аневризъм

Аневризма на коремната аорта (AAA) е издутина или подуване в аортата, основния кръвоносен съд, който тече от сърцето надолу през гърдите и корема.

AAA може да бъде опасен, ако не бъде забелязан рано.

С течение на времето може да се увеличи и може да се спука (спука), причинявайки животозастрашаващо кървене.

Мъжете на 65 и повече години са най-застрашени от AAA. Ето защо мъжете са поканени на прожекция, за да проверят за AAA, когато са на 65.


Симптоми на аневризма на коремната аорта (AAA)

AAA обикновено не причиняват никакви очевидни симптоми и често се взимат само по време на скрининг или тестове, проведени по друга причина.

Някои хора с AAA имат:

Ако AAA избухне, това може да причини:

Обадете се незабавно на 112 за линейка, ако вие или някой друг развиете симптоми на спукване AAA.

Кога да се потърси медицинска помощ

Уговорете си среща, за да видите Вашия личен лекар възможно най-скоро, ако имате симптоми, особено ако имате по-висок риск от AAA.

Може да се направи ултразвуково сканиране на корема, за да се провери дали го имате.

Обадете се незабавно на 112 за линейка, ако вие или някой друг развиете симптоми на спукване AAA.

Кой е изложен на аневризма на коремната аорта (AAA)

AAA може да се образува, ако страните на аортата отслабнат и балонът навън. Не винаги е ясно защо това се случва, но има неща, които увеличават риска.

Хората с по-висок риск от получаване на AAA включват:

Говорете с личния си лекар, ако се притеснявате, че може да сте изложени на риск от AAA. Те могат да предложат сканиране, за да проверите дали го имате, и да направите здравословни промени в начина на живот, за да намалите риска от AAA.

Лечение на аневризма на коремната аорта (AAA)

Препоръчителното лечение на AAA зависи от това колко е голямо.

Не винаги е необходимо лечение веднага, ако рискът от AAA спукване е нисък.

Лечение на:

  • малък AAA (3 см до 4,4 см в ширина) – препоръчват се ехографски сканирания всяка година, за да се провери дали става по-голям; ще бъдете посъветвани относно промените в здравословния начин на живот, за да го спрете да расте
  • среден AAA (4,5 cm до 5,4 cm) – препоръчват се ултразвукови сканирания на всеки 3 месеца, за да се провери дали става все по-голям; ще бъдете посъветвани и за промени в здравословния начин на живот
  • голям AAA (5,5 cm или повече) – обикновено се препоръчва хирургическа намеса, за да се предотврати увеличаването му или пукването

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако не сте сигурни какъв е размерът на AAA.


Намаляване на риска от аневризма на коремната аорта (AAA)

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите шансовете си за получаване на AAA или да помогнете да спрете да се увеличава.

Те включват:

Ако имате състояние, което увеличава риска от AAA, като високо кръвно налягане, вашият лекар може също да препоръча приема на таблетки за лечение на това.

Проверка за AAA

В Англия се предлага скрининг за ААА на мъжете през годината, когато навършат 65 г. Това може да помогне да се открие подуване в аортата рано, когато може да се лекува.

Тестът включва бързо и безболезнено ултразвуково сканиране, за да се види колко голяма е вашата аорта.

Ако сте мъж над 65 години и не сте били подложени на скрининг, можете да заявите тест, като се свържете директно с местната служба за скрининг AAA .

Жените и мъжете под 65 години не се канят рутинно за прожекция. Но ако смятате, че може да имате по-висок риск от AAA, говорете с личния си лекар за възможността за сканиране.

Прочетете повече за скрининга за AAA .

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/условия/коремен-аортен-аневризъм/nечение/" > < span class = "mc-pagination__title" > Напред < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Лечение < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>