Кифоза – лечение

Повечето случаи на кифоза не изискват лечение.

Кифозата, причинена от лоша стойка (постурална кифоза), обикновено може да бъде коригирана чрез подобряване на стойката.

Ако детето има кифоза в резултат на необичайно оформени прешлени (кифоза на Scheuermann), лечението зависи от фактори като:

 • възрастта на човека
 • техния пол
 • тежестта на кривата
 • колко гъвкава е кривата

Състоянието обикновено спира да прогресира, след като детето е по-голямо и е спряло да расте.

Хирургическа намеса често се изисква за деца, родени с вродена кифоза.

Лека кифоза

Ако имате лека до умерена кифоза, може да е възможно да контролирате симптомите си с помощта на болкоуспокояващи и упражнения.

Болкоуспокояващи и упражнения

Болкоуспокояващите без рецепта, като ибупрофен или парацетамол , могат да помогнат за облекчаване на всякакви болки в гърба .

Може да се препоръчат редовни упражнения и курс на физиотерапия, които да помогнат за укрепване на мускулите на гърба.

Болката в гърба може да бъде подпомогната и чрез поддържане на здравословно тегло и дейности, които укрепват основните мускули. Например йога , пилатес или някои бойни изкуства.

Укрепване

Тийнейджъри с лека до умерена кифоза може да се наложи да носят скоба на гърба. Скобата се носи, докато костите все още растат и предотвратява влошаването на извивката.

Носенето на скоба може да се почувства ограничаващо в началото. Повечето хора обаче свикват с тях след известно време. Съвременните брекети са проектирани да бъдат удобни, така че все пак трябва да е възможно да участвате в широк спектър от физически дейности.

Ще трябва да носите скобата, докато гръбначният стълб спре да расте, което обикновено е на около 14 или 15 години.

Закрепването обикновено не се препоръчва за възрастни, които са спрели да растат, защото няма да коригират позицията на гръбначния стълб.

Хирургия

Операцията обикновено може да коригира външния вид на гърба и може да помогне за облекчаване на болката, но крие доста висок риск от усложнения.

Операцията се препоръчва само при по-тежки случаи на кифоза, където се смята, че потенциалните ползи от операцията надвишават рисковете.

Хирургия за кифоза обикновено се препоръчва, ако:

 • извивката на гръбначния ви стълб е силно изразена
 • кривата причинява постоянна болка, която не може да се контролира с лекарства
 • кривата нарушава другите важни функции на тялото ви, като дишането и нервната система
 • без операция е вероятно структурата на гръбначния ви стълб да се влоши допълнително

Техника, наречена гръбначен синтез, обикновено се използва за лечение на кифоза. Това включва съединяване на прешлените, отговорни за извивката на гръбначния стълб.

По време на операцията се прави разрез на гърба ви. Извивката в гръбначния стълб се изправя с помощта на метални пръти, винтове и куки, а гръбначният стълб се слива на място с помощта на костни присадки. Костните присадки обикновено използват дарена кост, но тя може да бъде взета от друго място в тялото ви, като таза.

Процедурата отнема от 4 до 8 часа и се извършва под обща анестезия .

Може да се наложи да останете в болница до една седмица след операцията и може да се наложи да носите скоба за гръб до 9 месеца, за да поддържате гръбнака си, докато той заздравява.

Трябва да можете да се върнете в училище, колеж или работа след 4 до 6 седмици и да можете да спортувате около година след операцията.

Усложнения

Усложненията при операция на гръбначен синтез могат да включват:

 • инфекция след операцията
 • прекомерно кървене на мястото на операцията
 • случайно увреждане на нервите, които преминават през гръбначния стълб, което може да доведе до парализа със загуба на функция на пикочния мехур и червата

Преди да решите дали да направите операция на гръбначния стълб, трябва да обсъдите ползите и рисковете с лекаря, който отговаря за вашата грижа.