Кифоза – Диагноза

Кифозата обикновено може да бъде диагностицирана чрез изследване на гръбначния стълб и вземане на рентгенова снимка.

Преглед

По време на прегледа вашият личен лекар може да ви помоли да направите редица упражнения, за да прецените дали балансът и обхватът на движението ви са засегнати.

Вашият общопрактикуващ лекар може също да ви помоли да легнете, за да може да види дали изкривяването на гръбначния ви стълб е причинено от лоша стойка или структурен проблем.

Въпреки че не винаги е така, ако гръбнакът ви се изправи, когато лежите, вероятно кифозата ви е причинена от лоша стойка (постурална кифоза).

Въпреки това, ако гръбначният ви стълб все още криви, докато лежите, вероятно кифозата е причинена от проблем със структурата на гръбначния ви стълб, както се открива при кифозата на Scheuermann или вродените.


Рентгенова снимка и сканиране

Рентгеновата снимка обикновено може да потвърди диагнозата и да определи причината за кифозата.

По-нататъшно сканиране обикновено се изисква само ако се планира комплексно лечение, като операция, или ако имате допълнителни симптоми, които предполагат, че нервната ви система е била засегната, като изтръпване на ръцете или краката.

Ако имате нужда от допълнителни сканирания, вероятно ще имате:

  • компютърна томография (CT) – където се правят редица рентгенови лъчи, за да се изгради подробен триизмерен образ на гръбначния ви стълб
  • сканиране с магнитен резонанс (MRI) – където се използват силни, променливи магнитни полета, за да се получи подробен образ на вътрешността на гръбначния стълб

Възрастни

Ако развиете кифоза в зряла възраст, обикновено ще ви трябват допълнителни тестове, за да определите основната причина.

Тестовете, за които ще бъдете насочени, зависят от всички допълнителни симптоми, които имате. Те могат да включват: