Киста на яйчника – Лечение

В повечето случаи кистите на яйчниците изчезват за няколко месеца, без да е необходимо лечение.

Дали е необходимо лечение ще зависи от:

  • неговия размер и външен вид
  • дали имате някакви симптоми
  • дали сте имали менопауза – ако сте в постменопауза, има малко по-висок риск от рак на яйчниците

Внимателно чакане

В повечето случаи се препоръчва политика на „зорко чакане“.

Това означава, че няма да получите незабавно лечение, но може да направите ултразвуково сканиране няколко седмици или месеци по-късно, за да проверите дали кистата е изчезнала.

Ако сте преминали през менопаузата, може да бъдете посъветвани да правите ултразвукови изследвания и кръвни изследвания на всеки 4 месеца в продължение на една година, тъй като ще имате малко по-висок риск от рак на яйчниците.

Ако сканиранията показват, че кистата е изчезнала, обикновено не са необходими допълнителни изследвания и лечение. Може да се препоръча операция, ако кистата все още е там.

Хирургия

Обикновено е необходимо хирургично отстраняване на големи или персистиращи кисти на яйчниците или кисти, които причиняват симптоми.

Обикновено се препоръчва хирургическа намеса, ако има опасения, че кистата може да бъде ракова или може да стане ракова.

Има 2 вида операция, използвана за премахване на кисти на яйчниците:

Те обикновено се извършват под обща анестезия .

Лапароскопия

Повечето кисти могат да бъдат премахнати с помощта на лапароскопия. Това е вид операция на ключалка, при която се правят малки порязвания на корема и газта се издухва в таза, за да позволи на хирурга достъп до яйчниците ви.

Лапароскоп (малък микроскоп с форма на тръба със светлина в края) се предава в корема, за да може хирургът да види вътрешните ви органи. След това хирургът премахва кистата през малките порязвания в кожата ви.

След като кистата бъде премахната, разфасовките ще бъдат затворени с помощта на разтворими шевове.

Лапароскопията е за предпочитане, тъй като причинява по-малко болка и има по-бързо време за възстановяване. Повечето хора могат да се приберат у дома в същия ден или на следващия ден.

Лапаротомия

Ако вашата киста е особено голяма или има вероятност тя да бъде ракова, може да се препоръча лапаротомия.

По време на лапаротомия се прави единичен, по-голям разрез в корема, за да се осигури по-добър достъп на хирурга до кистата.

Цялата киста и яйчник могат да бъдат премахнати и изпратени в лаборатория, за да се провери дали са ракови. За затваряне на разреза ще се използват шевове или скоби.

Може да се наложи да останете в болница няколко дни след процедурата.

След операция

Времето, необходимо за възстановяване след операция, е различно за всички. След отстраняването на кистата на яйчника ще почувствате болка в корема, въпреки че това трябва да се подобри след няколко дни.

След лапароскопия или лапаротомия може да отнеме 12 седмици, преди да можете да възобновите нормалните дейности.

Ако кистата бъде изпратена за изследване, резултатите трябва да се върнат след няколко седмици и вашият консултант ще обсъди с вас дали имате нужда от допълнително лечение.

Свържете се с личен лекар, ако забележите следните симптоми по време на възстановяването си:

Тези симптоми могат да показват инфекция.

Вашето плодородие

Ако не сте преминали през менопаузата, вашият хирург ще се опита да запази колкото се може повече от вашата репродуктивна система. Често е възможно просто да премахнете кистата и да оставите двата яйчника непокътнати, което означава, че плодовитостта ви не трябва да бъде засегната.

Ако 1 от яйчниците ви трябва да бъде премахнат, останалият яйчник пак ще отделя хормони и яйцеклетки, както обикновено. Вашата плодовитост не трябва да бъде засегната, въпреки че може да ви е малко по-трудно да забременеете.

Понякога може да се наложи премахване на двата яйчника, дори ако не сте преминали през менопаузата. Това предизвиква ранна менопауза и означава, че вече не произвеждате никакви яйца.

Все пак може да е възможно да имате бебе, като дарите яйце, имплантирано в утробата ви. Това ще трябва да бъде обсъдено със специалисти в център, специализиран в техниките за асистирана репродукция.

Ако сте преминали през менопаузата, и двата яйчника могат да бъдат премахнати, тъй като вече не произвеждат яйцеклетки.

Уверете се, че сте обсъдили проблемите си с плодовитостта с вашия хирург преди операцията.


Лечение на рак

Ако резултатите от теста ви покажат, че кистата ви е ракова, може да се наложи отстраняване на двата яйчника, утробата (матката) и някои от околните тъкани.

Това би предизвикало ранна менопауза и ще означава, че вече няма да можете да забременеете.

Прочетете повече за лечението на рак на яйчниците

Лечение на състояния, които причиняват кисти на яйчниците

Ако сте диагностицирани със състояние, което може да причини кисти на яйчниците, като ендометриоза или синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) , лечението ви може да е различно.

Например, ендометриозата може да бъде лекувана с болкоуспокояващи, хормонални лекарства и / или операция за отстраняване или унищожаване на участъци от ендометриозна тъкан.

Прочетете повече за лечението на ендометриоза и лечението на СПКЯ .