Киста на яйчника – Причини


Кистите на яйчниците често се развиват естествено, ако имате месечни периоди .

Те могат да засегнат и хора, преживели менопаузата .

Видове кисти на яйчниците

Има много различни видове кисти на яйчниците, които могат да бъдат категоризирани като:

  • функционални кисти
  • патологични кисти

Функционални кисти

Функционалните кисти на яйчниците са свързани с менструалния цикъл. Те се случват, ако не сте преминали през менопаузата и са много чести.

Всеки месец яйчниците освобождават яйцеклетка, която пътува надолу по маточните тръби, където може да бъде оплодена от сперматозоиди.

Всяко яйце се образува вътре в яйчника в структура, известна като фоликул. Фоликулът съдържа течност, която предпазва яйцеклетката, докато расте, и тя се пука, когато яйцето се освободи.

Но понякога фоликулът не освобождава яйцеклетка или не отделя течността си и се свива след освобождаването на яйцеклетката. Ако това се случи, фоликулът може да набъбне и да се превърне в киста.

Функционалните кисти са неракови (доброкачествени) и обикновено са безвредни, въпреки че понякога могат да причинят симптоми като болка в таза .

Повечето ще изчезнат след няколко месеца, без да се нуждаят от лечение.

Патологични кисти

Патологичните кисти са причинени от анормален растеж на клетките и не са свързани с менструалния цикъл. Те могат да се развият преди и след менопаузата.

Патологичните кисти се развиват или от клетките, използвани за създаване на яйцеклетки, или от клетките, които покриват външната част на яйчника.

Понякога могат да се спукат или да станат много големи и да блокират кръвоснабдяването на яйчниците.

Патологичните кисти обикновено не са ракови, но малък брой са ракови (злокачествени) и често хирургично отстранени.

Състояния, които причиняват кисти на яйчниците

В някои случаи кистите на яйчниците са причинени от основно състояние, като ендометриоза .

Ендометриозата възниква, когато парчета от тъканта, които облицоват утробата (ендометриума), се открият извън утробата във фалопиевите тръби, яйчниците, пикочния мехур, червата, влагалището или ректума. Понякога в тази тъкан могат да се образуват пълни с кръв кисти.

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е състояние, което кара много малки, безвредни кисти да се развият на яйчниците ви.

Кистите са малки яйцеклетки, които не растат до овулация и са причинени от променени нива на хормоните.