Каротидна ендартеректомия – Подготовка

Преди да бъдете приети за операция, ще имате внимателна предоперативна оценка.

Ако каротидната ендартеректомия е предварително уговорена, оценката обикновено се извършва в болнична клиника за предварителна оценка няколко дни преди да ви предстои процедурата.

В някои случаи ще бъдете помолени да посетите клиниката за предварителна оценка в деня на операцията.

Като алтернатива може да бъдете посетени в специализирана клиника, ако наскоро сте прекарали инсулт или преходна исхемична атака (TIA) .

Ще имате тестове за проверка на здравето на вашите артерии и може да бъдете приети незабавно за операция, ако се установи, че вашите сънни артерии са силно стеснени.

Клиника за прием на прием

Ще имате физически преглед и ще бъдете попитани за вашата медицинска история в клиника за прием. Всички допълнителни тестове или изследвания, които са необходими, също ще бъдат извършени по това време.

Клиниката за прием на прием е добра възможност да попитате лекуващия си екип за процедурата, въпреки че можете да обсъдите всякакви притеснения по всяко време.

Ако приемате някакви лекарства (предписани или по друг начин), добре е да ги носите със себе си в клиниката за прием, за да могат да се отбележат подробностите.

Ще бъдете попитани дали сте имали упойка (болкоуспокояващо лекарство) в миналото и дали сте имали някакви странични ефекти, като например гадене.

Ще бъдете попитани дали сте алергични към нещо, за да избегнете реакция на каквито и да е лекарства, които може да са ви необходими по време на лечението.

Вашият лекуващ екип ще ви попита за вашите зъби, включително дали носите протези, имате капачки или плоча.

Това е така, защото по време на операцията може да се наложи да ви поставят тръба в гърлото, за да ви помогне да дишате, а разхлабените зъби могат да бъдат опасни.

Подготовка за операция

Преди да направите каротидна ендартеректомия, вашият хирург ще обсъди как трябва да се подготвите.

Те могат да ви посъветват да:


 • спрете да пушите – пушенето увеличава риска от развитие на гръдна инфекция , може да забави изцелението и да увеличи риска от развитие на кръвен съсирек
 • следете теглото си – ако сте с наднормено тегло, ще бъде препоръчително отслабване, но тъй като усилените упражнения могат да бъдат опасни, ще трябва да направите това чрез диета; Вашият личен лекар ще може да Ви посъветва как да отслабнете
 • мислите позитивно – позитивното психическо отношение може да ви помогне да се справите със стреса от операцията и да помогне за възстановяването ви

Прочетете повече за подготовката за операция .

Болничен контролен списък

Ако отивате в болница за операция, може да намерите полезен следния списък с неща:

 • смяна на нощното облекло
 • някои удобни дрехи
 • чехли и халат
 • тоалетни принадлежности, включително четка за зъби и фланела
 • всяко лекарство, което приемате, включително подробности за вашето лекарство
 • всяко оборудване, което използвате, като бастун или слухов апарат
 • неща за прекарване на времето по време на престоя ви, като книги, списания, канцеларски материали, мозайки, кръстословици и судоку
 • пари за използване на телефона – можете да вземете мобилния си телефон със себе си, но може да не успеете да го използвате в отделението

Повечето болници могат да се погрижат за повечето видове диета, включително религиозни изисквания. Но може да искате да вземете със себе си няколко здравословни закуски и напитки.