Каротидна ендартеректомия – възстановяване

След каротидна ендартеректомия обикновено ще бъдете преместени в зоната за възстановяване на операционната зала или, в някои случаи, единица с висока зависимост (HDU).

HDU е специализирано звено за хора, които трябва да бъдат наблюдавани отблизо след операция, обикновено защото имат високо кръвно налягане и трябва да бъдат внимателно наблюдавани.

След операцията ще се наблюдават дишането, кръвното Ви налягане и сърдечната честота, за да сте сигурни, че се възстановявате добре.

Възможно е да имате някакъв дискомфорт във врата около мястото, където е направено изрязването. Това обикновено може да се контролира с болкоуспокояващи.

Може също да изпитате изтръпване около раната, което трябва да изчезне след известно време.

Повечето хора могат да ядат и пият няколко часа след операцията. Обикновено ще можете да напуснете болницата и да се върнете у дома в рамките на 48 часа.

Грижа за раната

Раната на врата ви ще бъде затворена с шевове, които може да се наложи да бъдат премахнати по-късно.

Вашият хирург ще може да ви посъветва за това. Понякога вместо това се използват разтворими шевове или лепило за кожа .

Вашият хирург също ще може да ви даде съвет относно грижите за вашата рана. Обикновено това е просто да се поддържа чистотата с помощта на мек сапун и топла вода.

Може да останете с малък белег, който тече от ъгъла на челюстта до горната част на гръдната ви кост.

Белегът обикновено е с дължина около 7 до 10 см (2,5 до 4 инча) и избледнява до фина линия след 2 или 3 месеца.

Шофиране

Вашият личен лекар ще може да ви посъветва кога е безопасно да шофирате след операция, обикновено когато можете безопасно да извършите аварийно спиране. За повечето хора това е между 2 до 3 седмици след операцията.

Ако сте прекарали инсулт или преходна исхемична атака (TIA) , няма да имате право да шофирате в продължение на месец след това.

Ако сте се възстановили напълно, не е необходимо да информирате DVLA, освен ако не карате камион или автобус за прехраната си.

Работа и упражнения

Повечето хора могат да се върнат на работа 3 до 4 седмици след каротидна ендартеректомия. Вашият хирург или личен лекар ще може да ви посъветва допълнително относно връщането на работа.

Активността може да помогне за възстановяването ви, но не бива да прекалявате. Вашият хирург може да ви посъветва колко упражнения можете да правите и може да препоръча да ограничите физическата активност за няколко седмици след операцията.

Това включва ръчен труд и спортуване. Ако работата ви включва ръчен труд, трябва да изпълнявате само леки задължения, докато не се възстановите напълно.