Каротидна ендартеректомия – алтернативи

Каротидната ендартеректомия е основното лечение за стесняване на каротидните артерии, тъй като е много ефективна.

Но има и алтернативна процедура, наречена поставяне на стент на каротидната артерия или стентиране.

Поставяне на стент на каротидната артерия

Поставянето на стент на каротидната артерия е по-малко инвазивно от каротидната ендартеректомия, тъй като не включва разрязване на шията.

Стентирането се извършва под местна упойка и включва тясна, гъвкава тръба, наречена катетър, която се вкарва в артерия в слабините.

След това се вкарва в сънната артерия с помощта на рентгенови лъчи, за да я насочи на място.

Малък балон в края на катетъра се надува до около 5 mm на мястото на стеснената артерия и след това се поставя малък мрежест цилиндър, наречен стент.

Балонът се издухва и отстранява, оставяйки стента на място, за да поддържа артерията отворена и да позволява на кръвта да тече през нея.

След процедурата ще трябва да лежите плоско и да останете неподвижни за около час, за да предотвратите кървене от артерията.

Ще трябва да останете в болница за една нощ, но ще можете да се върнете у дома на следващия ден.

Подобно на каротидната ендартеректомия, има някои рискове, свързани със стентирането.

Рискът от нов инсулт или смърт е малко по-висок, отколкото след каротидна ендартеректомия, особено когато процедурата се извършва скоро след появата на симптомите.

Но дългосрочните резултати от успешна процедура не се различават от каротидната ендартеректомия.

Решението относно процедурата, която ще имате, ще се основава на вашите лични желания, цялостната ви физическа форма и оценка на вашата клинична история. Един от основните фактори е колко време е минало от последния ви симптом.

NICE насоки

Националният институт за здравни грижи (NICE) потвърди, че стентирането е безопасна процедура и има добри краткосрочни резултати.

Доказателствата сочат, че успешната процедура за стент има същите дългосрочни рискове от инсулт като каротидната ендартеректомия.

NICE съветва, че при условие, че рисковете от стентиране се преценят подобни на тези след операцията, е безопасно да се предложи тази алтернатива.

Прочетете NICE насоките за заместване на стента на каротидната артерия за симптоматична екстракраниална каротидна стеноза .