Камъни в пикочния мехур – Лечение

Обикновено ще е необходима операция за отстраняване на камъни в пикочния мехур.

Възможно е да измиете малки камъни в пикочния мехур от пикочния мехур, като пиете много вода, но това може да не работи, ако не можете напълно да изпразните пикочния мехур от урина.

Трансуретрална цистолитолапаксия

Трансуретралната цистолитолапаксия е най-често използваната процедура за лечение на възрастни с камъни в пикочния мехур.

Хирургът вкарва малка, твърда тръба с камера в края (цистоскоп) в уретрата и нагоре в пикочния мехур. Камерата се използва за намиране на камъни в пикочния мехур.

Устройство за смачкване, лазери или ултразвукови вълни, предавани от цистоскопа, могат да се използват за разбиване на камъните на по-малки фрагменти, които могат да бъдат измити от пикочния мехур с течности.

Трансуретралната цистолитолапаксия се извършва под местна упойка или обща упойка , така че не трябва да усещате болка по време на процедурата.

Има риск от развитие на инфекция по време на процедурата, така че може да Ви бъдат дадени антибиотици като предпазна мярка. Има и малък риск от нараняване на пикочния мехур.

Перкутанна супрапубисна цистолитолапаксия

Перкутанната супрапубисна цистолитолапаксия се използва главно за лечение на деца, за да се избегне увреждане на уретрата им. Понякога се използва и за възрастни с големи камъни в пикочния мехур.

Вместо да вкара тръба в уретрата, хирургът прави малък разрез в кожата на долната част на корема.

След това се прави още един разрез в пикочния мехур, за да могат камъните да бъдат отстранени. Това ще се направи с помощта на обща упойка.


Отворена цистостомия

Отворената цистостомия често се използва за отстраняване на камъни в пикочния мехур при мъже с много голяма простата или ако самият камък е много голям.

Това е подобна процедура на перкутанната надпубисна цистолитолапаксия, с изключение на хирурга, който прави много по-голям разрез на корема и пикочния мехур.

Може да се комбинира с други видове операции, като премахване на част или всички дивертикули на простатата или пикочния мехур (торбички, които се развиват в лигавицата на пикочния мехур).

Недостатъкът на отворената цистостомия е, че тя причинява повече болка впоследствие и има по-дълго време за възстановяване в сравнение с другите видове хирургия. Но ще е необходима отворена цистостомия, ако камъкът в пикочния мехур е голям.

Ще трябва да използвате катетър за ден-два след процедурата.

Усложнения на операцията

Най-честото усложнение на операцията с камъни в пикочния мехур е инфекция на пикочния мехур или уретрата, известна като инфекция на пикочните пътища (UTI) .

ИПП засягат около 1 на 10 души, които имат операция на пикочния мехур и обикновено могат да бъдат лекувани с антибиотици.

Възстановяване и проследяване

След като имате трансуретрална цистолитолапаксия или перкутанна надпубисна цистолитолапаксия, обикновено ще трябва да останете в болница няколко дни, за да се възстановите.

Ако сте имали отворена цистостомия, може да минат няколко дни, преди да сте достатъчно добре да се приберете у дома.

След операцията може да бъдете помолени да присъствате на последваща среща, където може да се използва рентгеново или КТ, за да се провери дали всички фрагменти от камъни в пикочния мехур са отстранени от пикочния мехур.

Лечение на основната причина

След като камъните в пикочния мехур бъдат премахнати, основната причина ще трябва да бъде лекувана, за да се избегне образуването на нови камъни в пикочния мехур.

Увеличаване на простатата

Увеличаването на простатата може да се лекува с помощта на лекарства, които помагат за намаляване размера на простатата. Това ще облекчи натиска върху пикочния мехур, като по-лесно ще пикаеш.

Ако лекарствата не работят, може да се наложи операция за отстраняване на част или цялата простата.

Прочетете повече за лечение на уголемяване на простатата .

Неврогенен пикочен мехур

Неврогенният пикочен мехур е невъзможност за контрол на пикочния мехур поради увреждане на нервите.

Ако развиете камъни в пикочния мехур и имате това състояние, често е знак, че трябва да промените начина, по който източвате пикочния мехур.

Може да се наложи по-нататъшно обучение за монтиране на катетъра или може да се наложи да промените вида на катетъра, който използвате, и да използвате лекарства, за да контролирате пикочния мехур.

Прочетете повече за катетеризацията на урината .

Цистоцеле

Някои хора с цистоцеле (където стените на пикочния мехур отслабват и падат във влагалището) могат да бъдат лекувани с помощта на устройство, наречено песар.

Песарият е проектиран така, че да се побере във влагалището и да държи пикочния мехур в правилното му положение.

По-тежките случаи на цистоцеле може да изискват операция за укрепване и поддържане на стените на пикочния мехур.

Дивертикули на пикочния мехур

Ако имате дивертикули на пикочния мехур (торбички, които се развиват в стената на пикочния мехур), може да се наложи операция за отстраняването им.