Камъни в жлъчката – профилактика

От наличните ограничени доказателства промените във вашата диета и отслабването (ако сте с наднормено тегло) могат да помогнат за предотвратяване на камъни в жлъчката.

Диета

Тъй като изглежда, че холестеролът играе роля в образуването на камъни в жлъчката, препоръчително е да избягвате да ядете твърде много храни с високо съдържание на наситени мазнини.

Храните с високо съдържание на наситени мазнини включват:

  • пайове с месо
  • колбаси и тлъсти разфасовки от месо
  • масло, гхи и свинска мас
  • сметана
  • твърди сирена
  • торти и бисквити
  • храна, съдържаща кокосово или палмово масло

Препоръчва се здравословна, балансирана диета. Това включва много пресни плодове и зеленчуци (поне 5 порции на ден) и пълнозърнести храни .

Има също доказателства, че редовното ядене на ядки, като фъстъци или кашу, може да помогне за намаляване на риска от развитие на камъни в жлъчката.

Пиенето на малки количества алкохол може също да помогне за намаляване на риска от камъни в жлъчката.

Но не трябва редовно да пиете повече от 14 единици алкохол на седмица, тъй като това може да доведе до проблеми с черния дроб и други здравословни състояния.

Редовното пиене на каквото и да е количество алкохол може да увеличи риска за вашето здраве.

Прочетете повече за:

Отслабване

Наднорменото тегло, особено затлъстяването, увеличава количеството холестерол в жлъчката, което увеличава риска от развитие на камъни в жлъчката.

Трябва да контролирате теглото си, като ядете здравословна диета и редовно упражнявате.

Но трябва да избягвате нискокалорични, бързи диети за отслабване. Има доказателства, че те могат да нарушат химията на жлъчката и да увеличат риска от развитие на камъни в жлъчката.

Препоръчва се по-плавен план за отслабване.

Прочетете повече за отслабването и започването с упражнения .