Камъни в жлъчката – Диагноза

Камъните в жлъчката могат да бъдат открити по време на тестове за различно състояние, тъй като те често не причиняват никакви симптоми.

Ако имате симптоми на камъни в жлъчката , уговорете среща с личния си лекар, за да може той да се опита да идентифицира проблема.

Виждайки личния си лекар

Вашият общопрактикуващ лекар ще попита подробно за симптомите ви и може да извърши теста на Мърфи, за да ви помогне да определите дали вашият жлъчен мехур е възпален.

По време на този тест личният лекар поставя ръката или пръстите си в горната дясна част на корема и ви моли да вдишате.

Ако смятате това за болезнено, това обикновено означава, че жлъчният ви мехур е възпален и може да се наложи спешно лечение.

Вашият общопрактикуващ лекар може също да препоръча да Ви се правят кръвни изследвания, за да се открият признаци на инфекция или да се провери дали черният Ви дроб работи нормално.

Ако камъните в жлъчката са се преместили в жлъчния ви канал, черният дроб може да не е в състояние да функционира правилно.

Допълнителни тестове

Ако симптомите и резултатите от теста предполагат, че имате камъни в жлъчката, обикновено ще бъдете насочени за допълнителни тестове.

Може да бъдете приети в болница за изследвания още същия ден, ако се смята, че може да имате по-тежка форма на заболяване на жлъчния мехур.

Ултразвуково сканиране

Камъните в жлъчката обикновено могат да бъдат потвърдени с помощта на ултразвуково сканиране , което използва високочестотни звукови вълни, за да създаде образ на вътрешността на тялото.

Видът на ултразвуковото сканиране, използвано за камъни в жлъчката, е подобно на сканирането, използвано по време на бременност, където малко ръчно устройство, наречено преобразувател, се поставя върху кожата ви и се премества върху горната част на корема.

Звуковите вълни се изпращат от преобразувателя, през кожата ви и в тялото ви. Те отскачат обратно от телесните тъкани, образувайки изображение на монитора.

Това е безболезнена процедура, която обикновено отнема около 10 до 15 минути.

Когато се диагностицират камъни в жлъчката, може да има известна несигурност относно това дали някакви камъни са преминали в жлъчния канал.

По време на ултразвуково сканиране понякога се наблюдават камъни в жлъчката в жлъчния канал. Ако те не са видими, но вашите тестове предполагат, че жлъчният канал може да бъде засегнат, може да се наложи ЯМР сканиране или холангиография.

ЯМР сканиране

Може да се извърши ядрено-магнитен резонанс за търсене на камъни в жлъчката в жлъчните пътища.

Този тип сканиране използва силни магнитни полета и радиовълни, за да създаде детайлни изображения на вътрешността на тялото.

Холангиография

Процедура, наречена холангиография, може да даде допълнителна информация за състоянието на жлъчния мехур.

Холангиографията използва багрило, което се показва на рентгенови лъчи . Багрилото може да се инжектира в кръвния поток или директно в жлъчните ви канали по време на операция или чрез използване на ендоскоп, преминал през устата ви.

След въвеждането на багрилото се правят рентгенови изображения. Те ще разкрият всякакви аномалии във вашите жлъчни или панкреатични системи.

Ако вашият жлъчен мехур и жлъчната система работят нормално, багрилото ще се абсорбира на местата, на които е предназначено (черния ви дроб, жлъчните пътища, червата и жлъчния мехур).

Ако по време на този тест бъде открито запушване, Вашият лекар може да се опита да го отстрани в този момент с помощта на ендоскоп.

Това е известно като ендоскопска ретроградна холангио-панкреатография (ERCP) .

CT сканиране

Може да се извърши CT сканиране, за да се открият усложнения на камъни в жлъчката, като остър панкреатит .

При този тип сканиране се правят редица рентгенови лъчи от много различни ъгли.

КТ често се извършват при спешни случаи за диагностициране на силна коремна болка.