IVF – Първи стъпки

Ако имате проблеми със забременяването, посетете личния си лекар. Те ще разгледат вашата медицинска история и ще ви направят физически преглед.

Те могат също да препоръчат някои промени в начина на живот, за да помогнат за плодовитостта .

Освен ако няма причини, които могат да ви изложат на висок риск от безплодие , като лечение на рак , обикновено ще бъдете взети под внимание за разследвания и лечение на безплодие само ако сте опитвали бебе поне една година, без да забременеете.

Ако е подходящо, вашият личен лекар може да ви насочи към специалист по фертилитет в болница или клиника по фертилитет.

Виждайки специалист по плодовитост

Специалистът ще попита за вашата история на плодовитост и може да извърши физически преглед.

Жените може да имат тестове за проверка на нивата на хормоните в кръвта си и доколко добре работят яйчниците им.

Те също могат да имат ултразвуково сканиране или рентгеново изследване, за да проверят дали има запушвания или структурни проблеми.

От мъжете може да се поиска проба от сперма, за да се тества качеството на спермата.

Ако IVF е най-доброто лечение за Вас, специалистът ще Ви насочи към асистирана единица за зачеване.

Прочетете повече за диагностицирането на безплодие и кога се предлага IVF в .

В звеното за подпомагане на зачеването

След като бъдете приети за лечение в звеното за подпомагане на зачеването, вие и вашият партньор ще направите кръвни тестове за ХИВ , хепатит В и хепатит С

Вашите скринингови тестове на шийката на матката също трябва да бъдат актуални.

Клиниката също трябва да провери дали ви е бил предложен скрининг кръвен тест за сърповидни клетки и таласемия, ако вашите предци идват от държава, в която тези състояния са по-чести.

Всеки може да поиска да направи този тест безплатно на от своя личен лекар или местен сърповидно-клетъчен център и център за таласемия .

Ако планирате да използвате донорски яйцеклетки, проверете дали те са били скринирани. Всички клиники за ин витро оплождане в Обединеното кралство са длъжни да изследват донорски яйцеклетки и сперма.

Специалистът ще изследва броя на яйцеклетките в тялото (Вашия яйчников резерв), за да прецени как яйчниците Ви ще реагират на лечението с IVF.

Това може да бъде оценено чрез измерване на вещество, наречено анти-мюлериански хормон (AMH) в кръвта ви, или чрез преброяване на броя на съдържащите яйце фоликули, известен като броя на антралните фоликули (AFC), с помощта на вагинално ултразвуково сканиране.

След това вашият специалист ще обсъди с вас подробно вашия план за лечение и ще ви говори за всякаква подкрепа или насоки, които може да ви помогнат.

Прочетете повече за това какво се случва по време на IVF и подкрепата, която се предлага по време на IVF .