IVF – Наличност

IVF се предлага в само ако са изпълнени определени критерии. Ако не отговаряте на тези критерии, може да се наложи да платите частно лечение.

NICE препоръки

Националният институт по здравеопазване и грижа за върхови постижения (NICE) насоки раждаемост дава препоръки за това кой трябва да има достъп до ин витро лечение на НЗС в Англия и Уелс.

Но отделни групи за клинично възлагане на (CCG) вземат окончателното решение за това кой може да има IVF, финансиран от , в техния район и техните критерии могат да бъдат по-строги от препоръчаните от NICE.

Жени под 40 години

Според NICE, на жени под 40 години трябва да се предлагат 3 цикъла на IVF лечение на , ако:

  • те се опитват да забременеят чрез редовен незащитен секс от 2 години
  • не са успели да забременеят след 12 цикъла на изкуствено осеменяване

Ако навършите 40 години по време на лечението, текущият цикъл ще бъде завършен, но не трябва да се предлагат допълнителни цикли.

Ако тестовете показват, че IVF е единственото лечение, което може да ви помогне да забременеете, трябва незабавно да бъдете насочени.

Жени на възраст от 40 до 42 години

Насоките на NICE също казват, че на жените на възраст от 40 до 42 години трябва да се предлага 1 цикъл на ин витро оплождане в , ако са изпълнени всички изброени по-долу критерии:

  • те се опитват да забременеят чрез редовен незащитен секс от 2 години или не са успели да забременеят след 12 цикъла на изкуствено осеменяване
  • никога преди не са имали IVF лечение
  • те не показват данни за нисък яйчников резерв (където яйцеклетките в яйчниците ви са с малък брой или качество)
  • те са били информирани за допълнителните последици от IVF и бременността на тази възраст

Отново, ако тестовете показват, че IVF е единственото лечение, което може да ви помогне да забременеете, трябва незабавно да бъдете насочени.

IVF на

Тръстовете на в Англия и Уелс работят за осигуряване на същите нива на обслужване. Но предоставянето на IVF лечение варира в различните страни и често зависи от местните политики за CCG.

CCG може да имат допълнителни критерии, на които трябва да отговаряте, преди да можете да имате IVF в , като например:

  • да нямате деца вече, както от сегашната, така и от предишните ви връзки
  • като здравословно тегло
  • непушене
  • попадане в определен възрастов диапазон (например някои CCG финансират лечение само за жени под 35 години)

Въпреки че NICE препоръчва да се предлагат 3 цикъла на IVF в , някои CCG предлагат само 1 цикъл или предлагат IVF, финансиран от , само при изключителни обстоятелства.

Посъветвайте се с личния си лекар или се свържете с местната CCG, за да разберете дали е налице финансирано от лечение за ин витро оплождане във вашия район.

Частно лечение

Ако не отговаряте на условията за лечение на или решите да платите за IVF, можете да се лекувате в частна клиника.

С някои клиники може да се свържете директно, без първо да видите личния си лекар, но други може да поискат препоръка от вашия личен лекар.

Цената на частното лечение може да варира, но един цикъл на ин витро оплождане може да струва до £ 5000 или повече. Възможно е да има допълнителни разходи за лекарства, консултации и тестове.

Уверете се, че сте разбрали какво точно е включено в цената по време на вашите дискусии с клиниката.

Някои хора обмислят IVF в чужбина, но има редица проблеми, върху които трябва да помислите, включително вашата безопасност и стандартните грижи, които ще получите. Клиниките в други страни може да не са толкова регулирани, колкото в Обединеното кралство.

Можете да прочетете за частното лечение на плодовитостта и проблемите и рисковете, свързани с лечението на плодовитост в чужбина, на уебсайта на Органа за човешко оплождане и ембриология (HFEA).

Можете също така да потърсите клиники за плодовитост, регулирани от HFEA, във Великобритания .