IVF – Какво се случва

Това, което се случва по време на ин витро оплождане, може да се различава леко от клиника до клиника, но типичното лечение следва основните стъпки по-долу.

За жени

Стъпка 1: потискане на естествения менструален цикъл

Вие получавате лекарство, което ще потисне естествения ви менструален цикъл. Това може да направи лекарствата, използвани в следващия етап от лечението, по-ефективни.

Това лекарство се прилага или като ежедневна инжекция, която ще ви научат да си правите, или като спрей за нос. Продължавате около 2 седмици.

Стъпка 2: Увеличаване на доставката на яйца

След като естественият ви цикъл бъде потиснат, вие приемате хормон на плодовитостта, наречен фоликулостимулиращ хормон (FSH). Това е поредната ежедневна инжекция, която си поставяте, обикновено за около 10 до 12 дни.

FSH увеличава броя на яйцеклетките, които вашите яйчници произвеждат. Това означава, че повече яйца могат да бъдат събрани и оплодени. С повече оплодени яйцеклетки клиниката има по-голям избор от ембриони, които да се използват при Вашето лечение.

Стъпка 3: Проверка на напредъка

Клиниката ще ви държи под око през цялото лечение. Ще имате вагинални ултразвукови сканирания, за да наблюдавате яйчниците си, а в някои случаи и кръвни изследвания.

Около 34 до 38 часа преди да бъдат събрани яйцата ви, ще имате последна инжекция с хормони, която помага на яйцата ви да узреят.

Стъпка 4: събиране на яйцата

Ще бъдете успокоени и вашите яйца ще бъдат събрани с помощта на игла, която е преминала през вагината и във всеки яйчник под ултразвуково ръководство.

Това е незначителна процедура, която отнема около 15 до 20 минути.

Някои жени изпитват спазми или малко количество вагинално кървене след тази процедура.

Стъпка 5: оплождане на яйцата

Събраните яйцеклетки се смесват със спермата на вашия партньор или донора в лаборатория. След 16 до 20 часа те се проверяват дали има оплодени.

В някои случаи може да се наложи всяко яйце да се инжектира индивидуално с една сперма. Това се нарича интрацитоплазмена инжекция на сперматозоиди или ICSI. Органът за човешко оплождане и ембриология (HFEA) разполага с повече информация за ICSI .

Оплодените яйца (ембриони) продължават да растат в лабораторията до 6 дни, преди да бъдат пренесени в утробата. Най-добрите 1 или 2 ембриони ще бъдат избрани за трансфер.

След събирането на яйцеклетки ще ви бъдат дадени хормонални лекарства, които да ви помогнат да подготвите лигавицата на утробата за приемане на ембриона. Това обикновено се дава или като песар, поставен във влагалището, инжекция или гел.

Стъпка 6: трансфер на ембриони

Няколко дни след събирането на яйцата ембрионите се прехвърлят в утробата. Това се прави с помощта на тънка тръба, наречена катетър, който преминава във влагалището.

Тази процедура е по-проста от събирането на яйца и подобна на провеждането на скрининг тест на маточната шийка , така че обикновено няма нужда да бъдете успокоявани.

Броят на ембрионите, които ще бъдат прехвърлени, трябва да се обсъди преди започване на лечението.

Обикновено зависи от възрастта ви:

  • Жените под 37 години в първия им IVF цикъл трябва да имат само един ембриотрансфер. Във втория им IVF цикъл те трябва да имат единичен ембриотрансфер, ако са налични един или повече ембриони от най-високо качество. Лекарите трябва да обмислят използването на 2 ембриона само ако няма налични ембриони от най-високо качество. В третия IVF цикъл не трябва да се прехвърлят повече от 2 ембриони.
  • Жените на възраст от 37 до 39 години в първия и втория пълен IVF цикъл също трябва да имат единичен ембриотрансфер, ако има 1 или повече ембриони от най-високо качество, а двойният ембриотрансфер трябва да се има предвид само ако няма ембриони от най-високо качество. В третия цикъл не трябва да се прехвърлят повече от 2 ембриони.
  • Жените на възраст от 40 до 42 години могат да имат двоен ембриотрансфер.

Ако останат някакви подходящи ембриони, те могат да бъдат замразени за бъдещи опити за ин витро оплождане.

HFEA има повече информация относно решенията, които трябва да вземете относно вашите ембриони .

За мъже

Приблизително по времето, когато се събират яйцеклетките на партньора ви, ще бъдете помолени да създадете нова проба от сперма.

Сперматозоидите се измиват и въртят с висока скорост, така че могат да бъдат избрани най-здравите и активни сперматозоиди.

Ако използвате дарена сперма, тя се размразява, преди да бъде подготвена по същия начин.


Разберете дали сте бременна

След като ембрионите бъдат прехвърлени в утробата, ще бъдете посъветвани да изчакате около 2 седмици, преди да направите тест за бременност, за да видите дали лечението е дало резултат.

Някои клиники могат да предложат да се направи нормален тест за урина за бременност у дома и да им се даде резултат, докато други може да поискат да влезете в клиниката за по-точен кръвен тест.

Това 2-седмично изчакване може да бъде много труден период поради безпокойството да не се знае дали лечението е дало резултат. Някои хора смятат, че това е най-трудната част от процеса на лечение.

През този период може да ви е полезно да говорите с консултант чрез клиниката по плодовитост или да се свържете с други хора в подобна ситуация като вас чрез общността за IVF HealthUnlocked .

Ако все пак забременеете, през следващите седмици ще се извършват ултразвукови сканирания, за да се провери дали нещата напредват според очакванията.

След това ще ви бъде предложена нормалната предродилна помощ, предоставяна на всички бременни жени.

За съжаление, IVF е неуспешен в много случаи и трябва да се опитате да се подготвите за тази възможност.

Може да успеете да опитате отново, ако лечението не помогне, въпреки че не бива да бързате направо.

По време на този труден период може да намерите полезни за консултации или групи за подкрепа на плодовитостта.

Прочетете повече за поддръжката, налична по време на IVF .