Измръзване – Лечение

Лечението на измръзване зависи от тежестта на вашите симптоми. Винаги потърсете медицинска помощ, ако смятате, че вие или някой друг имате измръзване.

Ако симптомите на измръзване са незначителни, обадете се на вашия лекар или 111 за съвет.

Ако симптомите са тежки, незабавно отидете до най-близкия отдел за злополуки и спешни случаи . Ако не можете да се движите, обадете се на 112, за да поискате линейка.

Първа помощ

Ако няма медицинска помощ, могат да бъдат предприети следните стъпки за лечение на измръзване и хипотермия :

  • преместете се на по-топло място (ако е възможно) – най-добре е да избягвате ходене по измръзнали крака и пръсти, тъй като това може да причини допълнителни щети, но в извънредни ситуации това не винаги може
  • заменете мокрите дрехи с меки, сухи дрехи, за да спрете по-нататъшните загуби на топлина
  • затоплете тялото, като го завиете с одеяла и защитите измръзналите части
  • не търкайте засегнатата област или не прилагайте директна топлина (например от огън или нагревател), тъй като това може да причини допълнителни наранявания
  • не пушете, ако имате измръзване (или позволете на някой друг с измръзване да пуши), защото пушенето може да повлияе на кръвообращението

Прочетете повече за лечение на хипотермия .

Прегряване на измръзналите райони

Измръзналите зони трябва да се затоплят отново. Не трябва да се опитвате да подгрявате, докато не излезете от студа.

Ако процесът на затопляне започне и замразените части се изложат отново на студ, това може да причини допълнителни, необратими щети.

Прегряването в идеалния случай трябва да се извършва под медицинско наблюдение – това може да бъде болезнен процес, изискващ болкоуспокояващи и експертна медицинска оценка. Най-добри резултати се постигат с помощта на джакузи, която съдържа лек антисептик.

Засегнатото място трябва да се подгрява бавно, като се потапя в топла, но не гореща вода. Препоръчва се баня с вода при температура от 40 ° C до 41 ° C (104 ° F 105,8 ° F).

Прегряването трябва да продължи поне 30 минути и да се спира само след като засегнатата част на тялото е в червено-лилав цвят и може лесно да се премести.

Този процес може да се повтаря два пъти на ден, докато има ясни признаци, че засегнатата част на тялото започва да се лекува, като растеж на нова кожа и връщане на нормалния цвят на кожата.

В зависимост от тежестта на болката може да са необходими много силни болкоуспокояващи, като морфин. Ибупрофен също трябва да се приема, тъй като има допълнителни защитни свойства при измръзване.

След повторно затопляне

След като измръзналото място се размрази, то трябва внимателно да се увие в чисти превръзки, като пръстите и пръстите на краката се разделят. Много е важно да поддържате кожата чиста, за да избегнете инфекция.

Трябва да се избягват твърде много движения и по възможност да се повдигнат крайниците. Избягвайте да ходите на засегнатите крака и пръсти, които са били подгряти, тъй като тъканите ще бъдат много деликатни.

След повторното затопляне кожата ще се обезцвети и ще се образува мехури и в крайна сметка ще се обели. Ако измръзването е повърхностно, под обезцветената кожа и струпеи ще се образува нова розова кожа. Обикновено районът се възстановява в рамките на 6 месеца.

Тежки измръзвания

Ако имате тежки измръзвания, ще трябва да бъдете приети в специализирано звено, където медицинският персонал има опит в лечението на тези видове наранявания.

Това често е специалист за изгаряния , тъй като излагането на много високи температури може да причини същия вид нараняване като излагането на много ниски температури.

Ако има много висок риск от големи увреждания, може да имате тромболитична терапия (tPA). Лекарства за разграждане на малки съсиреци в измръзналите кръвоносни съдове ще се прилагат под формата на инжекции или чрез капене в ръката.

Това трябва да подобри притока на кръв към засегнатата част на тялото, което може да стимулира заздравяването и да предотврати по-нататъшни увреждания. Може също да Ви бъдат дадени антибиотици, за да предотвратите заразяване на засегнатата част на тялото.

Илопрост понякога се използва за лечение на много тежки случаи на измръзване. Той действа чрез разширяване на кръвоносните съдове, които доставят кръв на засегнатата част на тялото.

Когато тежките измръзвания заплашват загубата на крайник, пръст или пръст, човек трябва да бъде обмислен за лечение с tPA или илопрост в рамките на 24 часа от настъпилото нараняване.

Опитът показва, че лечението, проведено в този срок, има най-добри резултати по отношение на спасяването на засегнатата част на тялото.

Но даването на тези лечения след 24 часа все още може да се счита за опция в опитно звено.

Ако част от тъканта на засегнатата част на тялото е умряла (гангрена) , ще трябва да бъде премахната. Процедурата за отстраняване на мъртвите тъкани се нарича дебридиране.

В най-сериозните случаи може да се наложи премахване (ампутиране) на цяла част от тялото, като пръстите на ръцете или краката.

Решението за извършване на дебридментация или ампутация обикновено се отлага с няколко седмици, тъй като често това, което изглежда мъртва тъкан, може да заздравее и да се възстанови с течение на времето.

Дългосрочни ефекти

След премръзване някои хора остават с постоянни проблеми, като повишена чувствителност към студ, изтръпване, скованост и болка в засегнатата област.

За съжаление не може да се направи много за лечение на чувствителност към студ, скованост или скованост. Лекарството, наречено амитриптилин, понякога може да бъде ефективно за контролиране на болката, свързана с дългосрочните ефекти на измръзване.