Измръзване – симптоми

Симптомите на измръзване прогресират в 3 етапа.

Колкото по-студена е температурата и колкото по-дълго тялото е изложено на замръзване, толкова по-напреднали могат да станат измръзванията.

Ранен етап (измръзване)

По време на ранния етап на измръзване, вие ще изпитате щифтове , пулсиране или болки в засегнатата област. Кожата ви ще стане студена, вцепенена и побеляла и може да почувствате изтръпване.

Този етап на измръзване е известен като измръзване и често засяга хора, които живеят или работят в студен климат. Най-често са засегнати крайниците, като пръстите, носа, ушите и пръстите на краката.

Междинен етап

След тези ранни признаци на измръзване, продължителното излагане на ниски температури ще доведе до повече увреждания на тъканите. Засегнатата област ще се почувства твърда и замръзнала.

Снимка на измръзване

Кредит:

Данита Делимонт / Алами Сток Фото

Когато излезете от студа и тъканта се размрази, кожата ще стане червена и мехури , което може да бъде болезнено. Възможно е също да има подуване и сърбеж.

Това е известно като повърхностно измръзване, тъй като засяга горните слоеве на кожата и тъканите. Кожата под мехурите обикновено все още е непокътната, но е необходимо лечение, за да се гарантира, че няма трайни увреждания.

Напреднал етап

Когато излагането на студ продължава, измръзването става все по-тежко. Кожата става бяла, синя или петна, а тъканта отдолу се чувства твърда и студена на допир.

По-нататъшно увреждане може да се получи под кожата на сухожилията, мускулите, нервите и костите. Това е известно като дълбоко измръзване и изисква спешна медицинска помощ.

Докато кожата се размразява, пълните с кръв мехури се образуват и се превръщат в дебели черни струпеи. На този етап е вероятно някои тъкани да умрат. Това е известно като некроза на тъканите и може да се наложи да се отстрани засегнатата тъкан, за да се предотврати инфекция.


Дългосрочни ефекти

Хората с анамнеза за тежки измръзвания често съобщават за по-нататъшни дългосрочни ефекти от измръзване.

Те могат да включват:

  • повишена чувствителност към студ
  • изтръпване в засегнатите части на тялото, най-често пръстите
  • намалено усещане за допир в засегнатите части на тялото
  • постоянна болка в засегнатите части на тялото