Изгаряния и попарвания – Възстановяване

Колко време отнема възстановяването от изгаряне или попарване зависи от това колко сериозно е и как се лекува. Ако раната се зарази, потърсете допълнителна медицинска помощ.

Изгаряния, които не се нуждаят от медицинска помощ

Ако изгарянето или обгарянето ви са леки и се лекуват у дома, те обикновено се лекуват, без да е необходимо допълнително лечение.

Прочетете повече за първа помощ при изгаряния и попарвания .

Докато кожата заздравява, поддържайте зоната чиста и не нанасяйте никакви кремове или мазни вещества. Не пукайте мехури, тъй като това може да доведе до инфекция.

Ако сте попарили вътрешността на устата си, пиейки нещо горещо, опитайте се да избягвате неща, които могат да раздразнят попареното място, като гореща и пикантна храна, алкохол и тютюнопушене, докато зоната не заздравее.

Леките изгаряния или попарвания, които засягат само най-горния слой на кожата (повърхностни епидермални изгаряния) обикновено се лекуват за около седмица без никакви белези.

Изгаряния, които се нуждаят от медицинска помощ

Ако имате изгаряне или попарване, което изисква медицинско лечение, ще бъде оценено, за да се определи нивото на необходимите грижи.

Лекуващият Ви специалист ще:

В зависимост от това как се е случило изгарянето, може да ви бъде препоръчано да си направите инжекция, за да предотвратите тетанус , състояние, причинено от попадане на бактерии в рана.

Например може да се препоръча инжектиране на тетанус, ако има вероятност почвата да попадне в раната.

Превръзката ви ще се проверява редовно за признаци на инфекция. Също така ще се променя редовно, докато изгарянето не се излекува напълно.

Незначителни изгаряния, засягащи външния слой на кожата и някои от подлежащия слой тъкан (повърхностни кожни изгаряния) обикновено се лекуват за около 14 дни, оставяйки минимални белези.

Ако изгарянето е средно или тежко, може да бъдете насочени към специализирана служба за изгаряне.

В някои случаи може да се наложи операция за отстраняване на изгорената област на кожата и да я замените с кожен трансплантат, взет от друга част на тялото ви.

Вижте техниките за пластична хирургия за повече информация относно това.

По-тежките и по-дълбоки изгаряния могат да отнемат месеци или дори години, за да се излекуват напълно и обикновено оставят видими белези.

Мехури

Експертното мнение е разделено по отношение на управлението на мехури, причинени от изгаряния. Но е препоръчително да не пукате никакви мехури сами.

Ако изгарянето ви е причинило мехур, трябва да потърсите медицинска помощ.

Блистерът вероятно ще остане непокътнат, въпреки че някои отделения за изгаряния в болниците следват политика на премахване на покрива на блистери. Deroofing означава премахване на горния слой на кожата от блистера.

В някои случаи може да се използва игла, за да се направи малка дупка в блистера за оттичане на течността.

Това е известно като аспирация и може да се извърши върху големи мехури или мехури, които е вероятно да се спукат.

Вашият медицински специалист ще Ви посъветва за най-добрия начин за грижа за блистера и какъв вид превръзка трябва да използвате.


Излагане на слънце

През първите няколко години след изгаряне трябва да се опитате да избягвате излагането на увредената кожа на пряка слънчева светлина, тъй като това може да доведе до появата на мехури.

Това е особено чувствително през първата година след нараняването. Това се отнася и за нова област на кожата след присаждане на кожата.

Важно е зоната да бъде покрита с памучно облекло. Ако изгарянето или попарението е на лицето ви, носете шапка или широкопола шапка, когато сте на слънце.

Общо слънцезащитен крем (например такъв със слънцезащитен фактор, SPF, от 50) трябва да се използва за всички засегнати области.

Зоната може да бъде изложена на слънце отново около 3 години след нараняването, но все пак е много важно да нанесете слънцезащитен крем с висок фактор (SPF 25 или по-висок) и да стоите далеч от обедното слънце.


Кога да потърсите допълнителна медицинска помощ

Независимо дали изгарянето ви е изисквало медицинска помощ или не, трябва да потърсите медицинска помощ, ако:

  • раната става болезнена или миризлива
  • развиете висока температура от 38 ° С или по-висока
  • превръзката се напоява с изтичане на течност от раната
  • раната не е зараснала след 2 седмици