Извънматочна бременност – симптоми

Симптомите на извънматочна бременност обикновено се развиват между 4-та и 12-та седмица на бременността.

Някои жени нямат никакви симптоми в началото. Те може да не разберат, че имат извънматочна бременност, докато ранното сканиране не покаже проблема или по-късно развият по-сериозни симптоми.

Основни симптоми

Може да имате извънматочна бременност, ако пропуснете менструация, имате положителен тест за бременност и имате други признаци на бременност , в допълнение към някой от изброените по-долу симптоми.

Свържете се с личния си лекар или се обадете на 111, ако имате комбинация от някой от тези симптоми и мислите, че може да сте бременна – дори ако не сте имали положителен тест за бременност.

Вагинално кървене

Вагиналното кървене има тенденция да бъде малко по-различно от редовния ви период. Често започва и спира и може да бъде воднист и тъмнокафяв на цвят.

Някои жени грешат това кървене за редовен период и не осъзнават, че са бременни.

Вагиналното кървене по време на бременност е сравнително често и не е непременно признак на сериозен проблем, но трябва да потърсите медицинска помощ, ако го изпитате.

Болки в корема

Може да изпитате коремна болка , обикновено ниска от едната страна. Той може да се развие внезапно или постепенно, а може да бъде упорит или да идва и си отива.

Болките в корема могат да имат много причини, включително стомашни бъгове и задържан вятър, така че не означава непременно, че имате извънматочна бременност.

Но трябва да получите медицинска помощ, ако имате такава и мислите, че може да сте бременна.

Болка в върха на рамото

Болката в върха на рамото е необичайна болка, която се усеща там, където рамото ви свършва и ръката ви започва.

Не е известно точно защо се случва, но това може да е признак на извънматочна бременност, причиняваща вътрешно кървене, така че трябва незабавно да получите медицински съвет, ако го изпитате.

Дискомфорт при ходене до тоалетна

Може да изпитате болка, когато отидете на пикаене или кака. Може да имате и диария .

Някои промени в нормалния модел на пикочния мехур и червата са нормални по време на бременност и тези симптоми могат да бъдат причинени от инфекции на пикочните пътища и стомашни бъгове.

Но все пак е добра идея да потърсите медицинска помощ, ако усетите тези симптоми и мислите, че може да сте бременна.

Симптоми на руптура

В няколко случая извънматочната бременност може да нарасне достатъчно голяма, за да отвори маточната тръба. Това е известно като разкъсване.

Разкъсванията са много сериозни и операцията за възстановяване на фалопиевата тръба трябва да се извърши възможно най-скоро.

Признаците на разкъсване включват комбинация от:

Обадете се на 112 за линейка или незабавно отидете до най-близкото отделение за инциденти и спешни случаи (A&E), ако получите тези симптоми.