Извънматочна бременност – Диагноза

Може да бъде трудно да се диагностицира извънматочна бременност само от симптомите, тъй като те могат да бъдат подобни на други състояния.

Вашият личен лекар може да ви прегледа и да предложи тест за бременност.

Ако имате симптомите на извънматочна бременност и положителен тест за бременност, може да бъдете насочени към служба за ранна оценка на бременността за допълнителни тестове.

Някои от тестовете, които може да имате, са описани по-долу.

Вагинален ултразвук

Ектопичната бременност обикновено се диагностицира чрез извършване на трансвагинално ултразвуково сканиране .

Това включва поставяне на малка сонда във вагината. Сондата е толкова малка, че е лесно да се постави и няма да имате нужда от локална упойка.

Сондата излъчва звукови вълни, които се връщат назад, за да създадат близък образ на вашата репродуктивна система на монитор.

Това често показва дали оплодената яйцеклетка е имплантирана в една от вашите фалопиеви тръби, въпреки че понякога може да е много трудно да се забележи.

Кръвни тестове

Кръвни тестове за измерване на хормона на бременността човешки хорион гонадотропин (hCG) също могат да се извършват два пъти с интервал от 48 часа, за да се види как нивото се променя с течение на времето.

Това може да бъде полезен начин за идентифициране на извънматочна бременност, която не се открива по време на ултразвуково сканиране, тъй като нивото на hCG има тенденция да бъде по-ниско и да се покачва по-бавно с течение на времето, отколкото при нормална бременност.

Резултатите от теста също могат да бъдат полезни при определяне на най-доброто лечение за извънматочна бременност.

Прочетете повече за това как се лекува извънматочна бременност .

Операция на ключалка

Ако все още не е ясно дали имате извънматочна бременност или мястото на бременността е неизвестно, може да се направи лапароскопия .

Това е вид операция на ключалка, извършена под обща анестезия (където спите), която включва извършване на малък разрез (разрез) в корема и поставяне на гледаща тръба, наречена лапароскоп.

Вашият лекар използва лапароскопа за директно изследване на утробата и фалопиевите тръби.

Ако по време на процедурата се установи извънматочна бременност, могат да се използват малки хирургически инструменти за отстраняването й, за да се избегне възможната нужда от втора операция по-късно.

Прочетете повече за операцията за извънматочна бременност .