Загуба на слуха – лечение

Лечението на загуба на слуха зависи от това, което го причинява.

Понякога се оправя самостоятелно или може да се лекува с лекарство или проста процедура.

Някои случаи на внезапна загуба на слуха могат да бъдат лекувани с помощта на стероиди.

Загубата на слуха, причинена от натрупване на ушна кал , може да бъде лекувана от вашия личен лекар или медицинска сестра с:

 • капки за уши
 • напояване (измиване на восъка с вода)
 • микросмукване (използване на вакуум за изсмукване на восъка навън)

Други видове загуба на слуха – като постепенна загуба на слуха, която може да се случи с напредването на възрастта – може да са постоянни.

Слухови апарати

Слуховите апарати са малки електронни устройства, носени в ухото ви, които правят звуците по-силни и ясни, въпреки че няма да ви върнат пълния слух.

Има много различни видове слухови апарати, включително:

 • слухови апарати зад ухото (най-често срещаният тип) – слухови апарати, които обикалят горната и задната част на ухото
 • в слуховите апарати на ухото – малки слухови апарати, които се побират в отвора на ухото
 • в слуховите апарати в канала – много малки слухови апарати, които се вписват малко по-навътре в отвора на ухото, така че те просто се виждат

Говорете с личния си лекар, ако смятате, че имате нужда от слухов апарат. Те могат да ви насочат към специалист, който да ви посъветва дали слуховият апарат е подходящ за вас и кои видове може да са най-добри.

Съвременните слухови апарати се предлагат в , но те са предимно от типа на ухото. Можете да изберете да плащате частно за типове, които не са предвидени в .

Прочетете повече за слуховите апарати , включително как изглеждат основните видове и как да ги получите в или частно.

Слухови импланти

За някои хора слуховите апарати не помагат и вместо това те трябва да имат специално устройство, монтирано вътре или на черепа им по време на операция. Те са известни като слухови импланти.

Често срещаните видове импланти включват слухови апарати, закотвени в костите, кохлеарни импланти, слухови импланти на мозъчния ствол и импланти на средно ухо.

Слухови апарати, закотвени в костите

Снимка на костен слухов апарат

Кредит:

ЖИВОТ В ПОГЛЕД / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Костен слухов апарат (BAHA) може да бъде опция, ако имате загуба на слуха, причинена от звук, който не може да достигне до вътрешното ви ухо.

Този тип слухов апарат е прикрепен към черепа ви по време на малка операция. Той улавя звука и го изпраща към вътрешното ухо, като вибрира костите близо до ухото ви.

Може да се закопчава и изключва – например, премахва се през нощта и когато плувате или си вземате душ. Някои по-нови видове се държат върху главата с магнити вместо съединител през кожата.

Action on Hearing Loss има листовка за BAHA и подобни слухови апарати (PDF, 360kb) .

Кохлеарни импланти

Снимка на импланта на кохлея

Кредит:

ЖИВОТ В ПОГЛЕД / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Кохлеарният имплант може да бъде опция, ако имате тежка, трайна загуба на слуха, която не се помага от слухови апарати.

Те работят, като превръщат звука в електрически сигнали и ги изпращат към част от вътрешното ухо, наречена кохлея. Оттук нататък сигналите преминават към мозъка и се чуват като звук.

Имплантът има 2 основни части:

 • микрофон зад ухото, който улавя звука и го променя в електрически сигнали, които се изпращат по проводник към устройство на кожата
 • устройство, поставено във вътрешността на черепа, което улавя електрическите сигнали от устройството върху кожата и ги изпраща по кабели към ушната мида

Преди да направите кохлеарен имплант, ще имате оценка, за да разберете дали това ще помогне. Имплантът ще работи само ако нервът, който изпраща звук към мозъка (слуховия нерв) работи правилно.

Действие за загуба на слуха има повече информация за кохлеарните импланти .

Слухови импланти на мозъчния ствол

Снимка на слухов имплант на мозъчен ствол

Кредит:

Д-Р П. МАРАЗЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Слухов имплант на мозъчен ствол (ABI) може да бъде опция, ако имате тежка, трайна загуба на слуха и проблем със слуховия нерв.

ABI работи по подобен начин на кохлеарния имплант, но електрическите звукови сигнали се изпращат директно към мозъка по жици, вместо към кохлеята.

ABI обикновено няма да възстанови напълно слуха ви, но обикновено може да го подобри до известна степен.

Hearing Link има повече информация за слуховите импланти на мозъчния ствол .

Импланти на средното ухо

Имплант за средно ухо (MEI) може да бъде опция, ако не можете да използвате обикновен слухов апарат – например, защото сте алергични към материалите, от които са направени, или не се побират правилно в ухото ви.

MEI има 2 основни части:

 • устройство, прикрепено към кожата, което улавя звук и го превръща в електрически сигнал
 • устройство под кожата, което улавя тези сигнали и ги изпраща по проводник към малките слухови кости дълбоко в ухото, което ги кара да вибрират

Вибрирането на слуховите кости означава, че звукът може да проникне във вътрешното ви ухо и мозъка. Това няма да възстанови напълно слуха ви, но може да ви помогне да направите звуците по-силни и по-ясни.

Hearing Link има повече информация за имплантите на средното ухо .

Последващи срещи

Трябва да ви бъде предложена проследяваща среща 6 до 12 седмици след като слуховите ви апарати са монтирани за първи път.

Тази среща е възможност за:

 • проверете дали сте доволни от слуховите си апарати и всички помощни устройства за слушане (ALD) и дали ги използвате по най-добрия начин
 • попитайте за допълнителна подкрепа, като комуникация, социални грижи или услуги за подкрепа при рехабилитация
 • разберете дали бихте могли да се възползвате от втори слухов апарат, ако първоначално сте избрали един слухов апарат


Устройства за помощно слушане (ALD)

Има много видове устройства за слушане, различни от слухови апарати, които помагат за подобряване на слуха ви в ежедневни ситуации в дома и извън него.

ALD, които могат да се използват със слухов апарат или самостоятелно, включват:

 • лични слухови бримки, като деколтета, които ви позволяват да чувате музика или телефонни обаждания директно през вашия слухов апарат
 • лични комуникатори (или слушатели на разговори): преносими устройства, които помагат да чувате на дълги разстояния или на шумни места
 • ТВ усилватели: устройства, които ви позволяват да чувате ясно звука през слуховия си апарат, без да е необходимо да увеличавате силата на звука
 • димни аларми, подходящи за вашето ниво на слуха, като вибриращи устройства

Вашият личен лекар или специалист по слуха ще ви разкаже за организации, които предоставят съвети за получаване на ALD, като например:

 • социални услуги
 • Пожарна
 • държавни програми като достъп до работа или надбавка за ученици с увреждания


Език на жестовете и четене на устни

Ако сте били глухи от раждането или развиете тежка загуба на слуха по-късно в живота, това може да повлияе на способността ви да общувате с други хора.

Но можете да научите различни методи за комуникация, които могат да се използват вместо или както говорим английски.

Два от основните методи са:

За повече информация и помощ вижте: