Новородено жълтеница – Причини

Жълтеницата се причинява от твърде много билирубин в кръвта. Това е известно като хипербилирубинемия.

Билирубинът е жълто вещество, произведено при разграждането на червените кръвни клетки, които пренасят кислород около тялото.

Билирубинът преминава в кръвния поток към черния дроб. Черният дроб променя формата на билирубина, така че той може да се отдели от тялото в организма.

Но ако в кръвта има твърде много билирубин или черният дроб не може да се отърве от него, излишъкът от билирубин причинява жълтеница.

Жълтеница при бебета

Жълтеницата е често срещана при новородените бебета, тъй като бебетата имат голям брой червени кръвни клетки в кръвта си, които често се разграждат и подменят.

Черният дроб на новороденото бебе не е напълно развит, така че е по-малко ефективен при обработката на билирубина и отстраняването му от кръвта.

Това означава, че нивото на билирубин при бебета може да бъде около два пъти по-високо от това при възрастни.

По времето, когато бебето е на около 2 седмици, то произвежда по-малко билирубин и черният им дроб е по-ефективен при извеждането му от тялото.

Това означава, че жълтеницата често се коригира до този момент, без да причинява вреда.


Кърмене

Кърменето на бебето може да увеличи шансовете му за развитие на жълтеница.

Но няма нужда да спирате кърменето на бебето си, ако то има жълтеница, тъй като симптомите обикновено преминават след няколко седмици.

Ползите от кърменето надвишават всички потенциални рискове, свързани със състоянието.

Ако вашето бебе трябва да се лекува от жълтеница, то може да се нуждае от допълнителни течности и по-чести храни по време на лечението.

Вижте лечението на новородено жълтеница за повече информация.

Не е ясно защо кърмените бебета са по-склонни да развият жълтеница, но са предложени редица теории.

Например може да се окаже, че кърмата съдържа определени вещества, които намаляват способността на черния дроб да преработва билирубин.

Новородената жълтеница, за която се смята, че е свързана с кърменето, понякога се нарича жълтеница на кърмата.

Основни здравни условия

Понякога жълтеница може да бъде причинена от друг здравословен проблем. Това е известно като патологична жълтеница.

Някои причини за патологична жълтеница включват:


  • слабо функционираща щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) (където щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони)
  • несъвместимост на кръвната група (когато майката и бебето имат различни кръвни групи, които се смесват по време на бременността или раждането)
  • резус фактор заболяване (състояние, което може да възникне, ако майката има резус-отрицателна кръв, а бебето има резус-положителна кръв)
  • инфекция на пикочните пътища
  • Синдром на Crigler-Najjar (наследствено състояние, което засяга ензима, отговорен за обработката на билирубин)
  • запушване или проблем в жлъчните пътища и жлъчния мехур (жлъчният мехур съхранява жлъчка, която се транспортира от жлъчните пътища до червата)

Наследен ензимен дефицит, известен като глюкоза 6 фосфат дехидрогеназа (G6PD), също може да доведе до жълтеница или керниктер .

Важно е да уведомите вашата акушерка, личен лекар или педиатър, ако имате фамилна анамнеза за G6PD. Симптомите на жълтеница на вашето бебе ще трябва да бъдат внимателно наблюдавани.