Епилепсия – диагностика

Ако имате припадък, вашият лекар може да ви насочи към специалист, за да разбере какво го е причинило.

Обикновено ще посетите лекар, наречен невролог. Това е човек, който е експерт в условия, които засягат мозъка и нервите.

Те ще искат да научат повече за пристъпа ви и може да ви предложат някои тестове.

Изчаква се да се види специалист

Трябва да посетите специалист в рамките на две седмици след насочването.

Има шанс да получите нов припадък, докато чакате срещата си, така че през това време е най-добре да избягвате дейности, които биха могли да изложат вас или други в опасност, ако ви се припадне.

Например, трябва да избягвате шофиране и плуване, докато не посетите специалист.

Свържете се с личния си лекар за съвет, ако имате нов припадък, докато чакате уговорката си.


Разберете за вашите припадъци

Може да бъде трудно да се диагностицира бързо епилепсия, тъй като други състояния, като припадък , мигрена и пристъпи на паника , могат да причинят подобни симптоми. Често не може да бъде потвърдено, докато не сте имали повече от един припадък.

Ще помогне на вашия специалист, ако можете да опишете възможно най-подробно това, което си спомняте за пристъпа си, включително неща като:

  • когато сте имали припадъка
  • какво правеше, когато се случи
  • как сте се чувствали преди, по време и след това

Може да ви помогне да напишете някои бележки преди уговорката си и да ги носите със себе си.

Също така може да бъде много полезно да вземете със себе си някой, който е видял, че имате припадък, или да донесете видеозапис, на който сте получили припадък, ако е възможно.

Тестове за епилепсия

Вашият специалист може да предложи да направите тест за проверка на мозъчната ви активност, наречен електроенцефалограма (ЕЕГ) или мозъчно сканиране, за да се търси проблем в мозъка ви.

Но ако тези тестове не показват нищо, все пак е възможно да имате епилепсия и може да бъдете диагностицирани само въз основа на вашите симптоми.

Проверка на мозъчната активност (ЕЕГ)

Електроенцефалограма (ЕЕГ) се използва за проверка на необичайна електрическа активност в мозъка, която може да се случи при хора с епилепсия.

По време на теста, малките сензори са прикрепени към скалпа ви, за да улавят електрическите сигнали, произведени, когато мозъчните клетки изпращат съобщения един към друг.

Тези сигнали се записват от машина и се разглеждат дали не са необичайни.

Прочетете повече за ЕЕГ .

Сканиране на мозъка

Сканирането на мозъка може да помогне за откриване на проблеми в мозъка, които понякога могат да причинят епилепсия, като например:

Основното използвано сканиране е сканиране с магнитен резонанс (MRI). Това използва магнитни полета и радиовълни, за да създаде образ на мозъка ви.

Скенерът е голяма тръба, която лежите вътре.

Прочетете повече за ЯМР сканиране .

Искате ли да знаете повече?