Ендокардит – лечение

Повечето случаи на ендокардит могат да бъдат лекувани с курс на антибиотици. Обикновено ще трябва да постъпите в болница, така че антибиотиците да могат да се дават чрез капене в ръката (интравенозно).

Докато сте в болница, ще се вземат редовни кръвни проби, за да се види колко добре работи лечението.

След като вашата температура и някакви тежки симптоми отшумят, може да успеете да напуснете болницата и да продължите да приемате антибиотиците си у дома.

Ако приемате антибиотици у дома, трябва да имате редовни срещи с личния си лекар, за да проверите дали лечението работи и не изпитвате никакви странични ефекти.

В зависимост от тежестта на вашето състояние, обикновено ще трябва да приемате антибиотици в продължение на 2 до 6 седмици.

Вашият лекар обикновено взема кръвна проба, преди да предпише антибиотици, за да се увери, че сте получили най-ефективното лечение.

Ако симптомите Ви са особено тежки, може да Ви бъде предписана смес от различни антибиотици преди резултатите от кръвните проби. Това е предпазна мярка за предотвратяване на влошаване на симптомите.

Ако кръвната Ви проба показва, че гъбичките причиняват инфекцията Ви, ще Ви бъде предписано противогъбично лекарство .

Хирургия

Ендокардитът може да причини сериозно увреждане на сърцето ви. Може да бъдете насочени към кардиолог, специалист по сърдечни и кръвоносни съдове, така че сърцето ви може да бъде оценено по-обстойно.

Може да се наложи операция за отстраняване на увреждане на сърцето.

Обикновено се препоръчва операция, ако:


  • вашите симптоми или резултати от теста предполагат, че сте преживели сърдечна недостатъчност , сериозно състояние, при което сърцето ви не изпомпва ефективно кръвта около тялото ви
  • продължавате да имате висока температура (треска) въпреки лечението с антибиотици или противогъбични средства
  • вашият ендокардит е причинен от особено агресивни гъбички или устойчиви на лекарства бактерии
  • имате 1 или повече кръвни съсиреци въпреки лечението с антибиотици или противогъбични средства
  • имате изкуствена (протезна) сърдечна клапа
  • резултатите от вашата ехокардиограма предполагат, че в сърцето ви се е развила колекция от гной (абсцес) или ненормален проход (фистула)

Трите основни хирургични процедури, използвани за лечение на ендокардит, са: