Далновидност – Лечение

Има няколко начина, по които далновидността може да бъде коригирана.

Очила

Далновидността обикновено може да бъде коригирана просто и безопасно чрез носене на очила с лещи, които са предписани специално за вас. Вижте диагностика на далекогледство за повече информация относно това, което означава вашата рецепта.

Носенето на лещи, предписани специално за вас, ще гарантира, че светлината е фокусирана правилно върху задната част на окото (ретината), така че близките предмети да не изглеждат размазани.

Дебелината и теглото на лещите, от които се нуждаете, ще зависят от това колко сте зрящи. Далновидността може да се влоши с възрастта, така че може да се наложи да увеличите силата на предписанието си с напредването на възрастта.

Някои хора отговарят на условията за помощ с разходите за рамки за очила и лещи, например, ако сте на възраст под 16 години или ако получавате подкрепа за доходи. Научете повече за правата на за грижа за очите, за да проверите дали отговаряте на условията.

Ако не отговаряте на условията, ще трябва да платите за очилата си. Цената може да варира значително в зависимост от избора на рамка. Очилата започват от около £ 50, като дизайнерските очила струват няколко стотин лири.

Контактни лещи

Контактните лещи също могат да се използват за коригиране на зрението по същия начин като очилата. Някои хора предпочитат контактните лещи, защото са леки и почти невидими, но някои хора ги смятат за по-голяма караница, отколкото да носят очила.

Някои контактни лещи могат да се носят веднъж, след което да се изхвърлят в края на деня (ежедневни еднократни), докато други могат да се дезинфекцират и използват повторно.

Вашият оптик може да ви посъветва за най-подходящия тип контактни лещи за вас. Ако решите да носите контактни лещи, е много важно да поддържате добра хигиена на лещите, за да предотвратите инфекции на очите. Научете повече за безопасността на контактните лещи .

Както при очилата, някои хора имат право на ваучери за разходи за контактни лещи. Научете повече за правата на за грижа за очите, за да проверите дали отговаряте на условията.

Ако не отговаряте на условията, ще трябва да платите за контактните си лещи. Цената може да варира в зависимост от вашата рецепта и вида на обектива, който сте избрали. Те могат да варират от £ 5 до £ 10 на месец за някои месечни изделия за еднократна употреба, до £ 30 до 50 на месец за някои ежедневни продукти за еднократна употреба.

Лазерна операция на очите

Лазерната операция на очите включва използване на лазер за преоформяне на роговицата (прозрачния слой в предната част на окото), за да се подобри кривината, така че светлината да е по-добре фокусирана върху задната част на окото.

Най-често използваният тип лазерна операция на очите за далекогледство се нарича лазерна in situ кератектомия (LASIK).

Преди да започне процедурата, местните анестетични капки се използват за изтръпване на очите. По време на процедурата се създава тънък защитен слой в предната част на роговицата с един вид лазер, след което роговицата се прекроява от друг тип лазер.

Отнема около 30 минути и обикновено се третират и двете очи в един и същи ден. Скоро след това можете да се приберете и обикновено можете да се върнете на работа и шофиране на следващия ден.

LASIK може да се направи само ако роговицата ви е достатъчно дебела, кривината на роговицата не е твърде стръмна и повърхността на окото ви е в добро здраве. Техниките за използване на импланти на изкуствени лещи (виж по-долу) са по-подходящи за някои хора, особено за възрастни хора.

Научете повече информация за лазерната хирургия от Кралския колеж по офталмология.

Резултати

LASIK може да подобри както четенето, така и зрението от разстояние, позволявайки ви да общувате и да правите дейности на открито, без да носите очила или контактни лещи.

Повечето хора, които имат лазерна хирургия, съобщават, че са доволни от резултатите, но все пак може да са необходими очила за някои дейности след лечението.

Също така, както при всеки друг вид операция, резултатите от лазерната хирургия не могат да бъдат гарантирани и съществува риск от усложнения. Понякога може да се наложи лечението да се повтори.

Рискове и усложнения

Лазерната операция на очите има някои рискове и странични ефекти.

  • дискомфорт в очите – лазерната операция на очите може временно да повлияе на защитния слой на сълзите над предната част на окото. Много хора имат известен дискомфорт в очите в ранния период след лечението. Лубрикантните капки за очи могат да помогнат, но обикновено не се изискват повече от няколко месеца.
  • замъглено зрение – отнема около 3 до 6 месеца, за да се възстанови напълно от LASIK и много хора забелязват замъгляване или мъглявина около ярки светлини в ранните седмици. Около 1 на 20 души се нуждае от допълнително лазерно лечение, за да подобри зрението си.
  • има и малък риск от потенциално сериозни усложнения, които могат да застрашат зрението ви, като роговицата да се зарази или да остане белези. Но тези проблеми са редки и могат да бъдат лекувани с трансплантация на роговица, ако се случат.

Уверете се, че разбирате всички рискове, свързани с това, преди да вземете решение за лазерна операция на очите.

Кой не може да направи лазерна операция?

Не трябва да правите лазерна операция на очите, ако сте на възраст под 21 години. Това е така, защото зрението ви все още може да се развива.

Дори ако сте над 21 години, лазерна операция на очите трябва да се прави само ако вашите очила или предписания за контактни лещи не са се променили значително през последните 2 години или повече.

Лазерната хирургия също не е подходяща, ако:

  • сте бременна или кърмите – тялото ви ще съдържа хормони, които причиняват леки колебания в зрението ви, което затруднява прецизната операция
  • имате други проблеми с очите, като сухота в очите или катаракта (мътни петна в лещата на окото)

Лазерната операция на очите обикновено може да бъде ефективна за далновидни хора с рецепта до 4D (вижте разбирането на вашата рецепта ), въпреки че някои хора с по-високи рецепти могат да бъдат лекувани ефективно. Вашият очен хирург може да ви посъветва за това.

Наличност и цена

Лазерната хирургия обикновено не се предлага в , тъй като други лечения, като очила или контактни лещи, ви позволяват да виждате достатъчно добре, за да извършвате повечето нормални дейности. Обикновено ще трябва да платите за операция частно.

Цените могат да варират в зависимост от вида рецепта, от която се нуждаете, къде живеете, индивидуалната клиника и вида на оборудването, използвано по време на процедурата. Но като ориентир обикновено трябва да платите около £ 600 до £ 2500 за всяко око.

Научете повече за лазерната операция на очите на .

Импланти на изкуствени лещи

Лазерната операция на очите не е подходяща за хора с ранните стадии на катаракта , което е по-често с напредването на възрастта. Обикновено това не води до пълна свобода от очила за възрастни хора.

Хирургията за замяна на естествената леща в окото с мултифокален имплантант на лещи често се използва като алтернатива на лазерната очна хирургия за корекция на далекогледството.

Тази операция, наречена рефрактивна обмяна на лещи, е подобна на операцията на катаракта . Извършва се под местна упойка и скоро след това можете да се приберете вкъщи.