Диализа – плюсове и минуси

Ако за вас се препоръчва диализа, често ще можете да изберете дали да правите хемодиализа или перитонеална диализа.

И двата метода на диализа са еднакво ефективни за повечето хора, така че обикновено става въпрос за лични предпочитания.

Но може да има някои ситуации, при които определен вид диализа е най-добър.

Например, перитонеална диализа може да се препоръча за:

  • деца на 2 или по-малка възраст
  • хора, които все още имат ограничена бъбречна функция
  • възрастни, които нямат други сериозни здравословни състояния, като сърдечни заболявания или рак

Хемодиализата може да бъде препоръчана за хора, които не могат сами да извършат перитонеална диализа, като тези с увредено зрение , деменция или в лошо здравословно състояние.

Всяко решение, което вземете относно процедурата, която ще имате, няма да бъде окончателно. Възможно е да се преместите от едното в другото.

Хемодиализа

Предимство на хемодиализата е, че имате 4 дни без диализа в седмицата.

Процедурата в диализен център обикновено включва използване на диализен апарат 3 пъти седмично, като всяка сесия обикновено трае около 4 часа. Ще трябва да планирате живота си около тези сесии.

Тъй като сеансите се провеждат в диализна клиника, може да се наложи да пътувате редовно за лечение. Но може да е възможно да бъдете обучени как да използвате оборудването у дома.

С домашната хемодиализа можете да изберете кога и къде да провеждате диализни сесии. Може да имате възможност и за диализа през нощта. Това може да ви помогне да имате нормална рутина и да пътувате с машината.

Ако се лекувате в диализен център и пътувате до друга държава, ще трябва предварително да уредите достъпа до диализни заведения.

Информирайте персонала във вашия диализен център много предварително, тъй като те може да са в състояние да ви осигурят насочване към диализен център по местоназначението ви.

Уебсайтът на Глобалната диализа разполага с база данни за диализни единици по целия свят, но тези единици могат да изискват такса.

Друг недостатък на хемодиализата е, че диетата и количеството течност, които пиете, трябва да бъдат ограничени.

Много хора, получаващи хемодиализа в диализен център, трябва да избягват определени храни и обикновено се съветват да не пият повече от няколко чаши течност на ден.

Доказателствата обаче показват, че провеждането на по-редовни диализни сесии у дома може да ви помогне да имате по-малко диетични и течни ограничения.

Прочетете за страничните ефекти на хемодиализата

Перитонеална диализа

За разлика от хемодиализата, предимството на перитонеалната диализа е, че не се изискват редовни посещения на диализна единица и тя може да се извършва у дома.

Има и по-малко ограничения за диетата и приема на течности за хора, които имат перитонеална диализа, в сравнение с тези, които имат хемодиализа.

Един от основните недостатъци на перитонеалната диализа е, че тя трябва да се извършва всеки ден, което може да се окаже разрушително.

Може също да ви огорчи да имате тънка тръба (катетър), оставена постоянно в корема (корема), въпреки че често може да бъде скрита под дрехите.

Друг основен недостатък на перитонеалната диализа е, че сте изложени на риск от развитие на перитонит , инфекция на тънката мембрана, която покрива корема ви.

В редки случаи перитонеумът ви може постепенно да се удебелява и да се образува белези. Някои хора може да се наложи да преминат към хемодиализа след няколко години, за да спрат това.

Друг недостатък на перитонеалната диализа е, че използваната диализна течност може да доведе до намаляване на нивата на протеини, което може да доведе до липса на енергия и в някои случаи до недохранване .

Увеличаването на теглото също е възможен страничен ефект.

Прочетете за страничните ефекти на перитонеалната диализа

Непрекъсната срещу автоматизирана перитонеална диализа

Ако решите да имате перитонеална диализа, ще трябва да решите дали искате да имате непрекъсната амбулаторна перитонеална диализа (CAPD) или автоматизирана перитонеална диализа (APD).

Прочетете за това как се извършва перитонеална диализа, за повече информация относно тези процедури.

Основното предимство на CAPD е, че оборудването е преносимо. Това ви дава повече свобода да пътувате далеч от къщата си.

Например, може да успеете да занесете вашето CAPD оборудване на работното си място. Но ще трябва да прекарвате поне 2 часа на ден в извършване на диализа.

Основното предимство на използването на APD е, че дните ви са без диализа. Но трябва да държите и поддържате диализна машина (и свързаното с нея оборудване) в къщата си, което няма да е практично за някои хора.