Диабетна ретинопатия – профилактика

Можете да намалите риска от развитие на диабетна ретинопатия или да помогнете да се спре влошаването, като поддържате нивата на кръвната си захар, кръвното налягане и нивата на холестерола под контрол.

Това често може да стане чрез избор на здравословен начин на живот, въпреки че някои хора също ще трябва да приемат лекарства.

Здравословен начин на живот

Приемането на няколко промени в начина на живот може да подобри общото ви здравословно състояние и да намали риска от развитие на ретинопатия. Те включват:

Може също да Ви бъдат предписани лекарства, които да Ви помогнат да контролирате нивото на кръвната си захар (като инсулин или метформин), кръвното налягане (като АСЕ инхибитори) и / или нивото на холестерола (като статини ).

Знайте кръвната си захар, кръвното налягане и нивата на холестерола

Може да е по-лесно да контролирате нивата на кръвната си захар, кръвното налягане и нивата на холестерола, ако ги наблюдавате редовно и знаете на какво ниво са те.

Колкото по-ниски можете да ги задържите, толкова по-ниски са шансовете ви да развиете ретинопатия. Вашият екип за грижа за диабета може да ви уведоми какви трябва да бъдат вашите целеви нива.

Кръвна захар

Ако проверявате нивото на кръвната захар у дома, то трябва да бъде от 4 до 10 mmol / l . Нивото може да варира през деня, затова се опитайте да го проверите по различно време.

Проверката, извършена при операцията на личния лекар, е мярка за средното ниво на кръвната захар през последните няколко седмици. Трябва да знаете този брой, тъй като той е най-важната мярка за вашия контрол на диабета.

Нарича се HbA1c и за повечето хора с диабет трябва да е около 48 mmol / l или 6,5% .

Прочетете за лечението на диабет тип 1 и лечението на диабет тип 2 .

Кръвно налягане

Можете да поискате тест за кръвно налягане в личната си хирургия или да закупите апарат за кръвно налягане, който да използвате у дома. Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mmHg) и е дадено като 2 цифри.

Ако имате диабет, обикновено ще бъдете посъветвани да се стремите към отчитане на кръвното налягане не повече от 140 / 80mmHg или по-малко от 130 / 80mmHg, ако имате диабетни усложнения , като увреждане на очите.

Прочетете повече за предотвратяване на високо кръвно налягане и лечение на високо кръвно налягане .

Холестерол

Вашето ниво на холестерол може да бъде измерено с обикновен кръвен тест, извършен при Вашата хирургия. Резултатът се дава в милимоли на литър кръв (mmol / l).

Ако имате диабет, обикновено ще бъдете посъветвани да се стремите към общо ниво на холестерол в кръвта не повече от 4 mmol / l .

Прочетете повече за предотвратяване на висок холестерол и лечение на висок холестерол .

Редовен скрининг

Дори ако смятате, че диабетът ви е добре контролиран, все пак е важно да присъствате на годишния си скрининг за диабет на очите , тъй като това може да открие признаци на проблем, преди да забележите, че нещо не е наред.

Ранното откриване на ретинопатия увеличава шансовете лечението да бъде ефективно и спирането му да се влошава.

Също така трябва незабавно да се свържете с екипа си за общопрактикуващ лекар или диабет, ако развиете някакви проблеми с очите или зрението, като:

  • постепенно влошаване на зрението
  • внезапна загуба на зрение
  • форми, плаващи във вашето зрително поле (плаващи)
  • замъглено зрение
  • болка в очите или зачервяване

Тези симптоми не означават непременно, че имате диабетна ретинопатия, но е важно да ги проверите веднага.