Детска катаракта – лечение

Дали детето ви се нуждае от операция на катаракта до голяма степен ще зависи от това дали зрението му е засегнато.

Ако катарактата не създава проблеми, може да не е необходимо незабавно лечение.

Вместо това детето ви може да се нуждае само от редовни прегледи, за да следи зрението си.

Ако зрението на вашето дете е засегнато от катаракта, то обикновено ще трябва да се подложи на операция за премахване на мътната леща (или лещи), последвана от продължителната употреба на очила или контактни лещи.

Тъй като детската катаракта е рядка, е трудно да се предвиди доколко зрението на детето ще се подобри чрез лечение.

Много деца вероятно имат намалено зрение в засегнатото око (или очи) дори по време на лечение, въпреки че повечето ще могат да ходят в масовите училища и да живеят пълноценен живот.

Операция на катаракта

Операцията на катаракта за бебета и деца ще се проведе в болница под обща упойка , което означава, че детето ви ще бъде в безсъзнание по време на операцията.

Операцията, която обикновено отнема между 1 и 2 часа, ще бъде извършена от офталмолог, лекар, специализиран в лечението на очни заболявания.

Ако катарактата е налице от раждането, операцията ще бъде извършена възможно най-скоро, обикновено 1 до 2 месеца след раждането на вашето бебе.

Преди операцията офталмологът ще нанесе капки върху окото, за да разшири (разшири) зеницата.

В повърхността (роговицата) в предната част на окото се прави много малък разрез и мътната леща се отстранява.

В някои случаи по време на операцията ще бъде поставена прозрачна пластмасова леща, наречена вътреочна леща (IOL) или вътреочен имплант, за да замени отстранената леща. Това е така, защото окото не може да фокусира без леща.

Но по-често при бебета и малки деца се използват външни контактни лещи или очила (ако са засегнати и двете очи), за да се компенсира отстраняването на лещата.

Те ще бъдат монтирани седмица или две след операцията.

Повечето офталмолози препоръчват използването на контактни лещи или очила при деца на възраст под 12 месеца по време на операцията.

Това е така, защото има по-висок риск от усложнения и по-нататъшна хирургическа намеса при бебета, на които е поставена ВОЛ.

Когато операцията приключи, разрезът в окото на детето ви обикновено се затваря с шевове, които постепенно се разтварят.

След операцията

След операцията върху окото на детето ви ще бъде поставена подложка или прозрачен щит, който да го предпази.

Повечето деца ще трябва да останат в болница за една нощ, за да може да се наблюдава тяхното възстановяване.

Ако детето ви има катаракта и на двете очи (двустранна катаракта), офталмологът обикновено оперира всяко око поотделно, за да намали риска от усложнения, засягащи и двете очи.

Вие и вашето дете ще можете да се приберете вкъщи между операциите. Втората операция обикновено се провежда в рамките на една седмица след първата.

Ще ви бъдат дадени капки за очи, които да дадете на детето си у дома. Капките помагат за намаляване на отока и зачервяването (възпалението) в окото.

Ще трябва да ги поставяте в окото на детето си на всеки 2 до 4 часа. Ще ви бъде показано как да направите това, преди да напуснете болницата.

Вижте рисковете от детска хирургия за катаракта за повече информация относно проблемите, които могат да се развият след операцията на детето ви.

По-нататъшно лечение

Повечето деца ще трябва да носят очила или контактни лещи след операция на катаракта.

Това е така, защото зрението в третираното око или очи ще бъде замъглено, тъй като те вече не могат да се фокусират правилно сами.

Замяната на фокусиращата сила на лещата на катаракта е също толкова важна, колкото и операцията за нейното отстраняване.

Очила или контактни лещи също обикновено са необходими, ако е поставена изкуствена леща, която позволява на детето ви да се фокусира върху по-близки обекти.

Това е така, защото изкуствените лещи обикновено могат да се фокусират само върху отдалечени обекти.

Очилата или контактните лещи често се поставят няколко седмици след операцията, обикновено от очен специалист, наречен оптометрист.

Те ще ви посъветват колко често трябва да се сменят контактните лещи (обикновено всеки ден) и ще ви научат как да правите това.

Вашето дете ще продължи да се подлага на редовни прегледи след операция, за да може да се следи зрението му.

Тъй като зрението на детето ви се развива с възрастта, силата на контактните му лещи или очила може да се регулира.

Носенето на кръпка

За почти всички случаи на едностранна катаракта (където е засегнато 1 око) и ако дете с двустранна катаракта има по-слабо зрение на 1 око, оптикът може да препоръча да носят временен пластир върху по-силното си око. Това е известно като оклузионна терапия.

Оклузионната терапия има за цел да подобри зрението в по-слабото око, като принуди мозъка да разпознава зрителните сигнали от това око, които може да е игнорирал преди това.

Без лечение повечето деца с едностранна катаракта няма да могат да развият добро зрение в оперираното си око.

Ортоптистите са специалисти от болница, които често се описват като физиотерапевти за окото. Те оценяват зрителната функция.

Вашият ортоптист ще Ви каже кога детето Ви трябва да носи пластира и колко дълго може да се нуждае от него.

Това ще зависи от вида на катаракта, която е имало детето ви, и от това колко слабо е зрението му.

Носенето на пластир може да бъде неприятно преживяване за вашето дете и то ще се нуждае от много насърчение, за да го запази.