Сканиране на костна плътност (DEXA сканиране) – Как се извършва

Сканирането на костната плътност е бърза и безболезнена процедура, която включва лежане по гръб на рентгенова маса, така че да може да се сканира област от тялото ви.

Не са необходими специални препарати.

Възможно е да можете да останете напълно облечени, в зависимост от сканираната област на тялото ви.

Но ще трябва да премахнете всички дрехи, които имат метални закопчалки, като ципове, куки или катарами. В някои случаи може да се наложи да носите рокля.

Сканиране на костната плътност

Снимка на човек, който има DEXA сканиране

Кредит:

БОЛНИЦИ ДОНКАСТЪР И БАСЕТЛА / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Когато имате сканиране с DEXA, няма да е необходимо да влизате в тунел или да правите инжекция.

Вместо това лежите по гръб на плоска, отворена рентгенова маса. По време на сканирането ще трябва да държите много неподвижно, за да не се размият изображенията.

Сканирането обикновено се извършва от рентгенограф, специалист по вземане на рентгенови изображения.

По време на сканирането върху тялото ви ще бъде прекарано голямо рамо за сканиране, за да се измери костната плътност в центъра на скелета.

Тъй като сканиращото рамо се премества бавно по тялото ви, тесен лъч рентгенови лъчи с ниски дози ще премине през изследваната част от тялото ви.

Обикновено това ще бъде тазобедрената и долната част на гръбначния стълб, за да проверите за слаби кости (остеопороза) .

Но тъй като костната плътност варира в различните части на скелета, може да се сканират повече от една част от тялото ви.

Предмишницата може да бъде сканирана за определени здравословни проблеми, като хиперпаратиреоидизъм , или ако сканирането не е възможно в бедрото или гръбначния стълб.

Някои от рентгеновите лъчи, които преминават през тялото ви, ще бъдат абсорбирани от тъкани, като мазнини и кости.

Рентгенов детектор в сканиращото рамо измерва количеството рентгенови лъчи, преминали през тялото ви.

Тази информация ще се използва за създаване на изображение на сканираната област.

Сканирането обикновено отнема 10 до 20 минути. Ще можете да се приберете у дома, след като сте го направили.

Вашите резултати

Сканирането на костна плътност сравнява вашата костна плътност с костната плътност, очаквана за млад здрав възрастен или здрав възрастен на вашата възраст, пол и етническа принадлежност.

Разликата се изчислява като оценка за стандартно отклонение (SD). Това измерва разликата между вашата костна плътност и очакваната стойност.

Разликата между вашето измерване и това на млад здрав възрастен е известен като Т резултат,

Разликата между вашето измерване и това на някой на същата възраст е известна като Z оценка.

Световната здравна организация (СЗО) класифицира Т точки, както следва:

  • над -1 SD е нормално
  • между -1 и -2,5 SD се определя като леко намалена костна минерална плътност (BMD) в сравнение с пикова костна маса (PBM)
  • при или под -2,5 SD се определя като остеопороза

Ако вашият Z резултат е под -2, костната ви плътност е по-ниска, отколкото би трябвало да бъде за някой на вашата възраст.

Въпреки че резултатите от BMD осигуряват добра индикация за здравината на костите, резултатите от сканирането на костната плътност не е задължително да предскажат дали ще получите фрактура.

Например, някой с ниска костна плътност може никога да не счупи кост, докато някой със средна костна плътност може да има няколко фрактури.

Това е така, защото други фактори, като възраст, пол или дали преди това сте имали падане, също определят дали има вероятност да получите фрактура.

Вашият лекар ще вземе предвид всички ваши индивидуални рискови фактори, преди да реши дали е необходимо лечение.