Глаукома – лечение

Има няколко различни лечения за глаукома, включително капки за очи, лазерно лечение и операция. Най-доброто лечение за вас ще зависи от вашите обстоятелства.

Лечението не може да обърне вече настъпилата загуба на зрение, но може да помогне да се спре влошаването на зрението ви.

Вашият план за лечение

Вашето лечение до голяма степен ще зависи от вида на глаукома, който имате. Най-често срещаният тип, първична глаукома с отворен ъгъл, обикновено се лекува с капки за очи. Може да се предложи лазерно лечение или операция, ако капки не помогнат.

Лечението на други видове глаукома може да включва:

 • глаукома с първично затваряне под ъгъл – незабавно лечение в болница с лекарства за намаляване на налягането в окото, последвано от лазерно лечение
 • вторична глаукома – капки за очи, лазерно лечение или операция, в зависимост от основната причина
 • детска глаукома – операция за коригиране на очния проблем, довел до натрупване на течност и налягане

Също така ще бъдете посъветвани да посещавате редовни последващи срещи, за да наблюдавате очите си и да проверите дали лечението работи. Повечето клиники имат служител за връзка с очната клиника, с когото ще контактувате. Важно е да не пропуснете нито една от тези срещи.

Основните лечения са описани по-долу.


Капки за очи

Капките за очи са основното лечение при глаукома. Има няколко различни вида, които могат да се използват, но всички те действат чрез намаляване на налягането в очите ви.

Те обикновено се използват между 1 и 4 пъти на ден. Важно е да ги използвате според указанията, дори ако не сте забелязали проблеми със зрението си. Зрението ви е изложено на риск, ако не се придържате към препоръчаното лечение.

Може да се наложи да опитате няколко типа, преди да намерите този, който работи най-добре за вас. Понякога може да се наложи да използвате повече от един тип наведнъж.

Капките за очи могат да причинят неприятни странични ефекти, като дразнене на очите, а някои не са подходящи за хора с определени основни състояния.

Как се прилагат капки за очи

За да приложите капки за очи:

 • използвайте пръста си, за да дръпнете внимателно долния си клепач
 • задръжте бутилката над окото си и оставете една капка да попадне в джоба, който сте създали в долния клепач
 • затворете окото си и го дръжте затворено за няколко минути

Ако използвате различни видове капки за очи, изчакайте поне 5 минути между използването на различните видове.

След като сте поставили капки за очи, натиснете внимателно вътрешния ъгъл на окото (над клепача) за около минута. Това намалява оттичането на очната капка от окото, което спомага за увеличаване на ефекта му. Също така помага за намаляване на всякакви странични ефекти.


Лазерно лечение

Може да се препоръча лазерно лечение, ако капки за очи не подобрят симптомите Ви.

Тук е високоенергиен лъч светлина внимателно насочен към част от окото ви, за да спре натрупването на течност вътре в него.

Видовете лазерно лечение включват:

 • лазерна трабекулопластика – лазер се използва за отваряне на дренажните тръби в окото ви, което позволява да се оттича повече течност и намалява вътрешното налягане
 • лечение с циклодиоден лазер – лазер се използва за унищожаване на част от очната тъкан, която произвежда течността, което може да намали налягането в окото
 • лазерна иридотомия – лазер се използва за създаване на отвори в ириса ви, за да позволи на течността да изтече от окото ви

Лазерното лечение обикновено се извършва, докато сте будни. Местните анестетични капки се използват за изтръпване на очите – може просто да почувствате кратък пристъп на болка или топлина по време на процедурата.

Все още може да се наложи да използвате капки за очи след лазерно лечение.

Хирургия

Хирургията може да се препоръча в редки случаи, когато лечението с капки за очи или лазер не е било ефективно.

Най-често срещаният тип операция при глаукома се нарича трабекулектомия. Тя включва отстраняване на част от дренажните тръби за очите, за да се позволи по-лесното оттичане на течността.

Операцията на глаукома може да се извършва под местна упойка (докато сте буден) или обща упойка (докато спите).

Повечето хора няма да имат нужда да приемат повече капки за очи след трабекулектомия и не би трябвало да ви боли много след операцията.

Вашият лекар трябва да обсъди кой тип операция препоръчва, както и всички рискове и ползи, преди да решите дали да продължите.

Други видове хирургия на глаукома включват:

 • трабекулотомия – подобно на трабекулектомия, но електрически ток се използва за отстраняване на малка част от дренажните тръби за очите
 • вискоканалостомия – част от бялото външно покритие на очната ябълка (склерата) се отстранява, така че течността може да се оттича по-лесно от окото ви
 • дълбока склеректомия – дренажните тръби в окото ви се разширяват, понякога чрез имплантиране на малко устройство вътре в тях
 • байпас на трабекуларен стент – в окото ви се поставя малка тръбичка, за да се увеличи оттичането на течността

След операцията окото ви може да сълзи и да се зачерви, а зрението ви може да бъде леко замъглено до 6 седмици, но трябва да се нормализира.

Болницата ще ви даде съвет кои дейности можете да правите, докато се възстановявате. Повечето хора се съветват да поддържат очите си сухи и да избягват шофиране, четене и вдигане на тежки ръце поне една седмица.