Глаукома – диагностика

Глаукомата обикновено се взима по време на рутинен очен тест, често преди да предизвика забележими симптоми. След това обикновено са необходими други тестове за диагностициране и проследяване на състоянието.

Важно е да се правят редовни очни тестове, така че проблеми като глаукома да могат да бъдат диагностицирани и лекувани възможно най-рано. Ранното лечение може да помогне да се спре сериозно засегнатото ви зрение.

Трябва да правите очен тест поне на всеки 2 години. Ако сте изложени на по-висок риск от глаукома – например, ако имате близък роднина с нея – може да ви бъде препоръчано да правите по-чести тестове.

Можете да получите очен тест в местна оптика. Тестовете се извършват в оптиката от окулист. Намерете оптици близо до вас .

Някои хора могат да получат безплатни очни тестове за . Разберете дали имате право на безплатни очни тестове на .

Тестове за диагностика и наблюдение на глаукома

Има няколко бързи и безболезнени теста, които могат да бъдат извършени от оптометрист, ако подозират, че имате глаукома след рутинен очен тест.

Тест за очно налягане

Тест за очно налягане (тонометрия) използва инструмент, наречен тонометър, за измерване на налягането във вашето око.

Оптометристът ще постави малко количество обезболяващи лекарства (упойка) и боя в предната част на окото ви. След това те ще осветят окото ви и леко ще докоснат повърхността му с тонометъра.

Някои оптометристи използват различен инструмент, който използва въздух и не докосва окото, за да провери налягането.

Гониоскопия

Гониоскопията е преглед, за да се погледне предната част на окото – запълненото с течност пространство между цветната част (ириса) и прозрачния прозорец на предната част на окото (роговицата). Това е мястото, където течността трябва да изтече от окото ви.

Гониоскопията може да помогне да се определи дали тази област („ъгълът“) е отворена или затворена (блокирана), което може да повлияе на изтичането на течност от окото ви. Той ще каже на вашия оптик какъв тип глаукома имате.

Тест на зрителното поле

Тест на зрителното поле (понякога наричан периметрия) проверява за липсващи зони на зрение.

Може да ви бъде показана последователност от светлинни петна и да бъдете помолени да натиснете бутон, за да посочите кои можете да видите. Някои точки ще се появят по краищата на зрението ви (периферното ви зрение), което често е първата област, засегната от глаукома.

Ако не можете да видите петна по периферията, това може да означава, че глаукомата е увредила зрението ви.

Оценка на зрителния нерв

Зрителният нерв, който свързва окото с мозъка ви, може да се повреди при глаукома, така че може да се направи оценка, за да се види дали е здрав.

За теста ще се използват капки за очи, за да увеличите зениците си. След това очите ви се изследват с помощта на:

  • цепна лампа (микроскоп с ярка светлина)
  • оптична кохерентна томография – вид сканиране, при което се използват специални лъчи светлина за сканиране на задната част на окото и създаване на изображение от него

Капките за очи, използвани за разширяване на зениците ви, могат временно да повлияят на способността ви да шофирате, така че ще трябва да се уговорите за прибиране у дома след уговорения час.


Препращане към специалист

Ако глаукомата се вземе по време на очен тест, трябва да бъдете насочени към специалист очен лекар (офталмолог) за допълнителни изследвания. Те ще потвърдят вашата диагноза и ще разберат:

  • докъде се е развило състоянието
  • колко вреда е причинила глаукомата на очите ви
  • какво може да е причинило глаукомата

След това те ще могат да съветват за лечение. Вижте лечение на глаукома за повече информация.

В някои случаи вашият офталмолог ще продължи да ви лекува. Но за по-малко сериозни видове глаукома може да бъдете върнати обратно към оптиците.