Гранично разстройство на личността – Диагноза

Посетете личния си лекар, ако се притеснявате, че имате гранично разстройство на личността (BPD). Те могат да попитат за вашите симптоми и как влияят на качеството ви на живот.

Вашият общопрактикуващ лекар също ще иска да изключи други по-често срещани психични заболявания, като депресия , и да се увери, че няма непосредствен риск за вашето здраве и благосъстояние.

Ако вашият личен лекар подозира BPD, вероятно ще бъдете насочени към местния екип за психично здраве за по-задълбочена оценка. Попитайте дали службата, към която сте насочени, има опит в работата с личностни разстройства.

Може да намерите полезни и уебсайтовете за ум и възникване .

Екип за психично здраве в общността

Екипите за психично здраве в общността помагат на хора със сложни психични заболявания като BPD. Някои екипи обаче могат да се фокусират само върху хора с психотични разстройства. В други области има услуги със сложни нужди, които може да са в по-добра позиция, за да ви помогнат.

Вашата оценка вероятно ще бъде извършена от специалист по личностни разстройства, обикновено психолог или психиатър.


Оценяване

За диагностициране на BPD се използват международно признати критерии. Обикновено диагнозата може да бъде поставена, ако отговорите с „да“ на 5 или повече от следните въпроси:


  • Имате ли силен страх да останете сами, което ви кара да действате по начини, които при размисъл изглеждат необичайни или екстремни, като постоянно да се обаждате на някого (но не включва самонараняване или самоубийствено поведение)?
  • Имате ли модел на интензивни и нестабилни взаимоотношения с други хора, които превключват между това да мислят, че обичате този човек, и те да са прекрасни, да мразят този човек и да мислят, че са ужасни?
  • Чувствате ли някога, че нямате силно чувство за себе си и не сте наясно със себе си?
  • Участвате ли в импулсивни дейности в 2 области, които могат да навредят, като несигурен секс, злоупотреба с наркотици или безразсъдни разходи (но без да се включва самонараняване или суицидно поведение)?
  • Правили ли сте многократни заплахи за самоубийство или опити в миналото си и участвали ли сте в самонараняване?
  • Имате ли тежки промени в настроението, като чувство на силна депресия, тревожност или раздразнителност, които продължават от няколко часа до няколко дни?
  • Имате ли дългосрочни чувства на празнота и самота?
  • Изпитвате ли внезапни и интензивни чувства на гняв и агресия и често ви е трудно да контролирате гнева си?
  • Когато попаднете в стресови ситуации, имате ли чувство на параноя или се чувствате като откъснати от света или от собственото си тяло, мисли и поведение?

Включване на вашето семейство

След като диагнозата BPD бъде потвърдена, препоръчително е да кажете на близко семейство, приятели и хора, на които имате доверие, за диагнозата.

Причините за това са няколко.

Много от симптомите на BPD засягат взаимоотношенията ви с близки хора, така че включването им във вашето лечение може да ги информира за вашето състояние и да направи вашето лечение по-ефективно.

Тогава семейството и приятелите ви могат да останат нащрек за всяко поведение, което може да означава, че имате криза.

Те могат също така да се възползват от местни групи за подкрепа и други услуги за хора в отношения с човек с BPD.

Решението да говорите за вашето състояние обаче е изцяло ваше и поверителността ви ще бъде спазвана през цялото време.