Гонорея – лечение

Гонореята обикновено се лекува с кратък курс на антибиотици.

Обикновено се препоръчват антибиотици, ако:

  • тестовете са показали, че имате гонорея
  • има голям шанс да имате гонорея, въпреки че резултатите от теста Ви все още не са се върнали
  • вашият партньор е диагностициран с гонорея

В повечето случаи лечението включва инжектиране на антибиотик (обикновено в седалището или бедрото), последвано от 1 антибиотична таблетка. Понякога е възможно да имате друга таблетка с антибиотик вместо инжекция, ако предпочитате.

Ако имате някакви симптоми на гонорея, те обикновено ще се подобрят в рамките на няколко дни, въпреки че може да отнеме до 2 седмици, докато всяка болка в таза или тестисите изчезне напълно.

Кървенето между менструациите или обилните менструации трябва да се подобри към времето на следващия период.

Обикновено се препоръчва посещение на последваща среща седмица или две след лечението, така че може да се извърши друг тест, за да се установи дали не сте излекувани от инфекция.

Трябва да избягвате да правите секс, докато вие и вашият партньор не бъдете лекувани и не сте напълно излекувани, за да предотвратите повторно заразяване или предаване на инфекцията на някой друг.

Ако симптомите Ви не се подобрят след лечение или мислите, че сте се заразили отново, посетете Вашия лекар или медицинска сестра. Може да се наложи повторно лечение или допълнителни тестове, за да проверите за други проблеми.

Сексуални партньори

Гонореята лесно се предава чрез интимен сексуален контакт. Ако сте диагностицирани с него, всеки, с когото наскоро сте правили секс, може да го има.

Важно е вашият настоящ партньор и всички други скорошни сексуални партньори да бъдат тествани и лекувани.

Вашата местна пикочно-полова медицина (GUM) или клиника за сексуално здраве може да ви помогнат, като уведомите някой от предишните ви партньори от ваше име.

Може да им се изпрати фиш за контакт, в който се обяснява, че може да са били изложени на полово предавани инфекции (ППИ) и се предлага да отидат на контролен преглед. На фиша няма да има вашето име, така че вашата поверителност е защитена.

Лечение на бебета с гонорея

Бебетата с признаци на инфекция с гонорея при раждане или които имат повишен риск от инфекция, тъй като майка им има гонорея, обикновено получават антибиотици веднага след раждането им.

Това не вреди на бебето и помага за предотвратяване на слепота и други усложнения от гонорея .