Гонорея – симптоми

Симптомите на гонорея обикновено се развиват в рамките на около 2 седмици след заразяването, въпреки че понякога се появяват едва много месеци по-късно.

Около 1 на 10 заразени мъже и 5 на 10 заразени жени няма да получат очевидни симптоми, което означава, че състоянието може да остане нелекувано известно време.

Симптоми при жените

При жените симптомите на гонорея могат да включват:

Симптоми при мъжете

При мъжете симптомите на гонорея могат да включват:

  • необичайно отделяне от върха на пениса, което може да бъде бяло, жълто или зелено
  • болка или усещане за парене при уриниране
  • възпаление (подуване) на препуциума
  • болка или болезненост в тестисите – това е рядко


Инфекция в ректума, гърлото или очите

Както мъжете, така и жените могат да развият инфекция в ректума, гърлото или очите, като правят незащитен анален или орален секс.

Ако заразената сперма или вагиналната течност влезе в контакт с очите, можете също да развиете конюнктивит .

Инфекцията в ректума може да причини дискомфорт, болка или отделяне. Инфекцията в очите може да причини дразнене, болка, подуване и отделяне, а инфекцията в гърлото обикновено не причинява симптоми.

Получаване на медицински съвет

Важно е да се изследвате за гонорея, ако смятате, че има вероятност да сте заразени, дори ако нямате очевидни симптоми или симптомите са изчезнали сами.

Ако гонореята не се диагностицира и не се лекува, можете да продължите да разпространявате инфекцията и има риск от потенциално сериозни усложнения, включително безплодие .

Прочетете повече за:

Гонорея при бебета

Гонореята може да се предаде от майка на нейното бебе по време на раждане.

Новородените бебета обикновено показват симптоми в очите си през първите 2 седмици. Очите стават зачервени и подути и имат дебел, подобен на гной секрет.

Гонореята може да се лекува с антибиотици, когато сте бременна или когато кърмите. Антибиотиците няма да навредят на вашето бебе.