Гонорея – Диагноза

Единственият начин да разберете дали имате гонорея е да бъдете тествани. Ако подозирате гонорея или друга полово предавана инфекция (ППИ) , важно е да не отлагате тестването.

Възможно е да бъдете тествани в рамките на няколко дни след секс, но може да ви бъде препоръчано да изчакате до една седмица. Можете да бъдете тествани, дори ако нямате никакви симптоми.

Ранното диагностициране и лечение на гонорея намалява риска от развитие на усложнения, като възпалително заболяване на таза (PID) или инфекция в тестисите. Усложненията, които възникват при продължителна инфекция, са много по-трудни за лечение.

Прочетете повече за усложненията на гонореята .

Кой трябва да се тества

Препоръчително е да се тествате, ако:


  • вие или вашият партньор смятате, че имате симптоми на гонорея
  • имали сте незащитен секс с нов партньор
  • вие или вашият партньор сте правили секс без защита с други хора
  • имате друга ППИ
  • сексуален партньор ви казва, че имат ППИ
  • по време на вагинален преглед Вашата медицинска сестра или лекар Ви съобщават, че клетките на шийката на матката са възпалени или има отделяне
  • сте бременна или планирате бременност

Къде да се тествате

Има няколко различни места, където можете да отидете, за да се изследвате за гонорея:

Възможно е да си купите тест за гонорея от аптека, за да си направите сами у дома. Тези тестове обаче се различават по точност, затова се препоръчва да посетите местната служба за сексуално здраве .

Всички тестове са безплатни чрез , но ще трябва да платите, ако отидете в частна клиника.

Ако отидете на личната си практика, може да се наложи да платите рецепта за всяко лечение.

Тестване за гонорея

Има редица различни начини за изследване за гонорея. В много случаи ще се използва тампон за отстраняване на проба за изследване, въпреки че мъжете могат да бъдат помолени само да предоставят проба от урина.

Тампон прилича малко на памучен тампон, но е по-малък и заоблен. Избърсва се върху части от тялото, които могат да бъдат заразени, за да вземе проби от изхвърляне. Това отнема само няколко секунди и не е болезнено, въпреки че може да е малко неудобно.

Тестване на жени

При жените лекар или медицинска сестра обикновено вземат тампон, за да вземат проба от влагалището или шийката на матката (вход в утробата) по време на вътрешен преглед. В някои случаи може да се вземе и проба от уретрата (тръбата, която извежда урината от тялото).

Понякога може да бъдете помолени да използвате тампон или тампон, за да вземете сами проба от влагалището си.

Обикновено от жените не се изисква да предоставят проба от урина за проверка за гонорея, тъй като това е по-малко точен тест за жени.

Тестващи мъже

Обикновено мъжете ще бъдат помолени да предоставят проба от урина или тампон може да се използва за вземане на проба от отделяне от края на пениса.

Ако бъдете помолени да предоставите проба от урина, важно е да не уринирате за около 2 часа предварително, защото това може да отмие бактериите и да повлияе на резултатите от теста.

Инфекции на ректума, гърлото и очите

Ако има вероятност ректумът или гърлото ви да са заразени, лекарят или медицинската сестра може да се наложи да използват тампон, за да вземат проба от тези зони.

Ако имате симптоми на конюнктивит , като зачервени, възпалени очи с отделяне, проба от отделянето може да бъде взета от окото ви.

Получаване на резултатите

Някои клиники може да са в състояние да извършват бързи тестове, когато лекарят може да види пробата през микроскоп и веднага да ви даде резултатите от теста.

В противен случай ще трябва да изчакате до 2 седмици, за да получите резултатите.


Младежи и клиники за сексуално здраве

Можете да посещавате клиника за сексуално здраве на всяка възраст и всички резултати ще бъдат третирани поверително.

Ако сте на възраст от 13 до 16 години, никой от вашето домакинство няма да бъде свързан без ваше разрешение. Въпреки това може да бъдете насърчени да говорите с родителите си, настойника или друг доверен възрастен.

Ситуацията е различна за хората под 13 години, тъй като законът казва, че хората на тази възраст не могат да дадат съгласие (кажете да) на сексуална активност.

Прочетете повече за това какво да очаквате като млад човек, посещаващ клиника за сексуално здраве .