Гангрена – лечение

Лечението на гангрена включва отстраняване на засегнатата тъкан, предотвратяване на инфекция или лечение на съществуваща инфекция и лечение на проблема, довел до развитието на гангрена.

Например, ако гангрена е причинена от лошо кръвоснабдяване, може да се използва операция за възстановяване на повредени кръвоносни съдове. Ако гангрена е причинена от инфекция, могат да се използват силни антибиотици, както и операция.

Премахване на мъртва тъкан

Хирургия за изрязване на мъртвите тъкани, известна като дебридиране, често е необходима, за да се предотврати разпространението на гангрена и да се позволи на околните здрави тъкани да заздравеят.

Терапия за отстраняване на личинки (биохирургия)

В някои случаи може да е възможно да се използва терапия за отстраняване на ларви, известна също като биохирургия, вместо конвенционална операция за отстраняване на мъртвите тъкани.

Някои видове ларви на мухи са идеални за това, защото се хранят с мъртва и заразена тъкан, но оставят здравата тъкан на мира. Те също помагат в борбата с инфекцията, като отделят вещества, които убиват бактериите и стимулират лечебния процес.

Червеите, използвани за терапия с ларви, се отглеждат специално в лаборатория, като се използват яйца, третирани за отстраняване на бактерии. Личинките се поставят върху раната и се покриват с марля, под твърда превръзка, която ги държи върху раната (и далеч от погледа). След няколко дни превръзката се отрязва и личинките се отстраняват.

Медицински проучвания показват, че терапията с личинки може да постигне по-ефективни резултати от хирургичната дебридация. Въпреки това, поради естеството на този тип лечение, много хора не са склонни да го опитат.

Ампутация

При тежки случаи на гангрена, при които е засегната цяла част на тялото, като пръст, пръст на крака или крайник и е малко вероятно дебридирането да помогне, може да се помисли за ампутация .

Ампутацията може да предотврати разпространението на гангрена в други части на тялото и може да се използва за отстраняване на силно повреден крайник, за да може да се монтира изкуствен (протезен) крайник.

Освен ако не е необходимо незабавно спешно лечение, решение за ампутация ще бъде взето само след пълна дискусия между вас и здравните специалисти, които ви лекуват.

Лечение на инфекция

Гангрена, причинена от инфекция, обикновено може да бъде лекувана с антибиотици , които могат да се прилагат като таблетки или инжекции.

Инжекциите обикновено са необходими, ако се нуждаете от операция или имате тежка инфекция. Инжектирането на антибиотици директно във вената позволява да се дават по-големи дози и означава, че е по-вероятно да достигнат засегнатата област.

За да противодействате на ефектите от инфекцията и да ускорите лечебния процес, ще ви трябват течности и хранителни вещества във вената (интравенозни течности) и може да се наложи кръвопреливане .

Възстановяване на притока на кръв

В някои случаи може да се извърши операция за възстановяване на притока на кръв към засегнатата област. Основните техники, използвани за постигане на това, са:

  • байпас хирургия – където хирургът пренасочва кръвния поток и заобикаля запушването, като свързва (присажда) една от вените Ви към здрава част на артерия
  • ангиопластика – където малък балон се поставя в тясна или запушена артерия и се надува, за да отвори съда; малка метална тръба, известна като стент, може също да бъде вкарана в артерията, за да я поддържа отворена

Изследванията показват, че и двете техники са еднакво ефективни за възстановяване на притока на кръв и предотвратяване на необходимостта от ампутация в краткосрочен план. Ангиопластиката има предимството, че има по-бързо време за възстановяване от байпасната операция, въпреки че може да не е толкова ефективна в дългосрочен план, колкото байпасната операция.


Хипербарна кислородна терапия

Хипербаричната кислородна терапия е алтернативно лечение на някои видове гангрена.

По време на хипербарна кислородна терапия вие седите или лежите в специално проектирана камера, пълна с въздух под налягане. Пластмасова качулка, която осигурява чист кислород за вдишване, е поставена над главата ви.

Това лечение води до диспергиране на високи нива на кислород в кръвта и достигане до засегнатите области (дори тези с лошо кръвоснабдяване), което ускорява зарастването.

За гангрена, причинена от бактериална инфекция, кислородът може също да спре някои видове бактерии (особено вида, отговорен за газовата гангрена ), произвеждащи токсините, които позволяват на инфекцията да се разпространи, предотвратявайки по-нататъшно увреждане на тъканите.

Хипербаричната кислородна терапия се оказа ефективна при лечението на гангрена, причинена от инфектирани диабетни язви на краката, намалявайки риска от ампутация.

Доказателствата за ефективността на хипербаричната кислородна терапия при лечение на други видове гангрена обаче са ограничени и са необходими допълнителни изследвания. Понастоящем хипербаричната кислородна терапия не е широко достъпна във Великобритания.

Реконструктивна хирургия

Реконструктивна хирургия с помощта на кожен трансплантат може да се използва за покриване на областта на кожата, увредена от гангрена.

По време на присаждане на кожа хирургът ще премахне здравата кожа от друга част на тялото ви (обикновено част, която би била покрита с дрехи) и ще я свърже отново върху увредената зона.