Поправка на херния на бедрената кост – Как се извършва

Поправянето на бедрената херния може да се извърши или като отворена хирургия, или като операция на ключалка (наричана още лапароскопска хирургия).

Болницата ще изпрати инструкции кога трябва да спрете да ядете и пиете преди операцията.

Поправянето на бедрената херния обикновено се извършва под обща анестезия , което означава, че ще спите по време на процедурата и няма да почувствате болка.

Въпреки това, регионална или местна упойка понякога се използва за отворена хирургия. Това означава, че ще бъдете будни по време на процедурата, но оперираната зона ще бъде вцепенена, така че няма да изпитвате болка.

Операцията трябва да отнеме около 30 до 45 минути и обикновено ще можете да се приберете в същия ден. Някои хора остават в болница за една нощ, ако имат други медицински проблеми или ако живеят сами.

Прочетете повече за възстановяването след възстановяване на бедрената херния .

Отворена хирургия

По време на отворена операция за възстановяване на бедрена херния, хирургът прави единичен разрез (разрез) в долната част на корема или над хернията. Този разрез обикновено е с дължина около 3 до 4 cm.

Феморалният канал (канал, съдържащ основните кръвоносни съдове и нерви, водещи до бедрото) се отваря и хирургът поставя бучката на мастната тъкан или веригата на червата обратно в корема.

След това бедреният канал се затваря, често с мрежест щепсел, за да се поправи слабото място, което пропуска хернията.

След това разрезът на кожата ви се запечатва с шевове. Те обикновено се разтварят сами в рамките на няколко дни след операцията.

Ако хернията се е заклещила (удушила) и част от червата е повредена, засегнатият сегмент може да се наложи да се отстрани и краищата на здравото черво да се съединят отново. Това е по-голяма операция и може да се наложи да останете в болница за няколко дни.


Лапароскопска (ключалка) хирургия

По време на операция на ключалка за възстановяване на бедрената херния обикновено се правят няколко много малки разреза вместо един по-голям разрез.

Тънка тръба, съдържаща светлина и камера (лапароскоп), се вкарва през 1 от разрезите, така че хирургът да вижда вътре в корема ви.

През другите разрези се вкарват специални хирургически инструменти, така че хирургът може да изтегли хернията обратно на мястото си. Както при отворената хирургия, мрежест пластир често се използва за укрепване на слабото място в корема, където е преминала хернията.

След като ремонтът приключи, разрезите на кожата ви се запечатват с шевове или хирургично лепило.


Коя техника е най-добра?

Националният институт за здравни грижи (NICE), който оценява медицинските лечения за , казва, че както ключалката, така и отворената хирургия за херния са безопасни и работят добре.

При операция на ключалка обикновено има по-малко болка след операцията, тъй като порязванията са по-малки.

Въпреки това, рисковете от сериозни усложнения, като хирургът случайно да увреди червата, могат да бъдат по-високи при операция на ключалка.

Рискът от връщане на херния е сходен и при двете операции.

Обсъдете предимствата и недостатъците на хирургическата операция за отваряне и отворена хирургия с вашия хирург, преди да вземете решение за най-подходящото лечение.


Решавайки коя техника да използвам

Изборът на техника за възстановяване на бедрената херния до голяма степен зависи от:

  • Вашето общо здравословно състояние – възрастните хора или хората с лошо здраве може да са твърде слаби или крехки, за да имат безопасна обща упойка, така че може да се препоръча открита операция под местна упойка
  • опитът на вашия хирург – отворената хирургия е по-често срещана, отколкото операцията на ключалка, така че не всички хирурзи имат достатъчно опит в техниките за ключалки

Операцията на ключалка може да бъде полезна, ако вашият хирург не е сигурен точно какъв тип херния имате.


Времето за изчакване на

Ако вашият личен лекар ви насочи към консултант за специализирано лечение, като например операция, имате право да започнете лечение в рамките на 18 седмици.

Може да сте в състояние да резервирате час за болница чрез e-Referral Service, докато все още сте в операционната практика на личния лекар.

Прочетете повече за времето за изчакване на за лечение .