Вродени сърдечни заболявания – Лечение

Лечението на вродени сърдечни заболявания зависи от конкретния дефект, който имате вие или вашето дете.

По-голямата част от вродените сърдечни заболявания са леки сърдечни дефекти и обикновено не се нуждаят от лечение, въпреки че е вероятно да имате редовни прегледи, за да наблюдавате здравето си в амбулаторни условия през целия живот.

По-тежките сърдечни дефекти обикновено изискват операция или катетърна намеса (където тънка куха тръба се вкарва в сърцето чрез артерия) и дългосрочно наблюдение на сърцето през целия живот на възрастен от специалист по вродени сърдечни заболявания.

В някои случаи могат да се използват лекарства за облекчаване на симптомите или стабилизиране на състоянието преди и / или след операция или интервенция.

Те могат да включват диуретици (водни таблетки) за отстраняване на течността от тялото и улесняване на дишането и други лекарства, като дигоксин, за да забавят сърдечния ритъм и да увеличат силата на изпомпващата функция на сърцето.

Вижте видовете вродени сърдечни заболявания за описания на различните дефекти по-долу.

Стеноза на аортната клапа

Спешността на лечението зависи от това колко тесен е клапанът. Лечението може да се наложи незабавно или може да се отложи до развитието на симптомите.

Ако се налага лечение, често се препоръчва процедура, наречена балонна валвулопластика, при деца и по-млади хора.

По време на процедурата през кръвоносните съдове се преминава малка тръба (катетър) до мястото на стеснената клапа. Балон, прикрепен към катетъра, се надува, което помага за разтягане или разширяване на клапата и облекчаване на евентуално запушване на кръвния поток.

Ако балонната валвулопластика е неефективна или неподходяща, обикновено е необходимо да се отстрани и замени клапата с помощта на операция на отворено сърце. Това е мястото, където хирургът прави разрез в гърдите за достъп до сърцето.

Има няколко опции за подмяна на аортни клапи, включително клапани, направени от животинска или човешка тъкан, или вашата собствена белодробна клапа. Ако се използва белодробната клапа, тя ще бъде заменена едновременно с донорна белодробна клапа. Този тип специализирана хирургия е известен като процедурата на Рос. При по-големи деца или възрастни е по-вероятно да се използват метални клапани.

Някои хора също развиват изтичане на аортната клапа, което ще изисква мониторинг. Ако течът започне да причинява проблеми със сърцето, аортната клапа ще трябва да бъде заменена.


Коарктация на аортата

Ако детето ви има по-сериозна форма на коарктация на аортата, която се развива малко след раждането, обикновено се препоръчва операция за възстановяване на притока на кръв през аортата през първите няколко дни от живота.

Могат да се използват няколко хирургични техники, включително:

Понякога по-големите деца и възрастните могат да развият новодиагностицирана коарктация или частичен рецидив на предишното запушване. Основната цел на лечението ще бъде да се контролира високото кръвно налягане, като се използва комбинация от диета, упражнения и лекарства. Някои хора ще трябва да имат стеснен участък на аортата, разширен с балон и стент.

Прочетете повече за лечението на високо кръвно налягане .

Аномалия на Ебщайн

В много случаи аномалията на Ебщайн е лека и не изисква лечение. Въпреки това, някои хора може да се нуждаят от лекарства, за да контролират сърдечната честота и ритъма си. Обикновено се препоръчва операция за възстановяване на анормална трикуспидална клапа, ако клапанът е много течащ.

Ако операцията за ремонт на клапан е неефективна или неподходяща, може да се имплантира заместващ клапан. Ако аномалията на Ебщайн се появи заедно с дефект на предсърдната преграда, дупката ще бъде затворена едновременно.


Патентен артериален дуктус (PDA)

Някои случаи на PDA могат да бъдат лекувани с лекарства скоро след раждането.

Има 2 вида лекарства, които ефективно стимулират затварянето на канала, отговорен за PDA. Това са индометацин и специална форма на ибупрофен.

Ако PDA не се затвори с лекарства, каналът може да бъде запечатан с бобина или щепсел. Те могат да бъдат имплантирани с помощта на катетър (операция на ключалка).

Понякога каналът може да се наложи да бъде затворен, за да се затвори. Това се прави с помощта на операция на открито сърце.


Стеноза на белодробна клапа

Леката стеноза на белодробната клапа не изисква лечение, тъй като не причинява никакви симптоми или проблеми.

По-тежките случаи на стеноза на белодробната клапа обикновено изискват лечение, дори ако причиняват малко или никакви симптоми. Това е така, защото има голям риск от сърдечна недостатъчност в по-късен живот, ако не се лекува.

Както при стенозата на аортната клапа, основното лечение на стеноза на белодробната клапа е балон към белодробната клапа (валвулопластика). Ако обаче това е неефективно или клапанът не е подходящ за това лечение, може да се наложи операция за отваряне на клапата (валвотомия) или замяна на клапата с клапан на животно или човек.

Някои пациенти развиват изтичане на белодробна клапа след лечение на стеноза на белодробна клапа. Това ще изисква непрекъснато наблюдение и ако течът започне да причинява проблем със сърцето, тогава клапанът ще трябва да бъде заменен. Това може да се извърши с операция на открито сърце или, все по-често, с използване на катетърна намеса, която е много по-малко инвазивна процедура.

Септални дефекти

Лечението на дефекти на вентрикуларната и предсърдната преграда зависи от размера на дупката. Няма да се изисква лечение, ако детето ви има малък дефект на преградата, който не причинява никакви симптоми или разтягане на сърцето. Тези видове дефекти на преградата имат отличен резултат и не представляват заплаха за здравето на вашето дете.

Ако детето ви има по-голям дефект на вентрикуларната преграда, обикновено се препоръчва операция за затваряне на дупката.

Голям дефект на предсърдната преграда и някои видове дефекти на вентрикуларната преграда могат да бъдат затворени със специално устройство, поставено с катетър. Ако дефектът е твърде голям или не е подходящ за устройството, може да се наложи операция за затваряне на отвора.

За разлика от операцията на открито сърце, процедурата с катетър не причинява белези и е свързана само с малка синина в слабините. Възстановяването е много бързо. Тази процедура се извършва в специализирани звена, които лекуват вродени сърдечни проблеми при деца и малък брой допълнителни центрове за възрастни.


Дефекти на единична камера

Трикуспидалната атрезия и хипопластичният синдром на лявото сърце се лекуват по почти същия начин.

Малко след раждането на вашето бебе ще се инжектира лекарство, наречено простагландин. Това ще насърчи смесването на богата на кислород кръв с бедна на кислород кръв. След това състоянието ще трябва да бъде лекувано с помощта на 3-степенна процедура.

Първият етап обикновено се изпълнява през първите няколко дни от живота. Между сърцето и белите дробове се създава изкуствен проход, известен като шунт, така че кръвта може да стигне до белите дробове. Не всички бебета обаче ще се нуждаят от шънт.

Вторият етап ще бъде изпълнен, когато детето ви е на възраст от 3 до 6 месеца. Хирургът ще свърже вени, които пренасят бедна на кислород кръв от горната част на тялото (горната куха вена) директно към белодробната артерия на детето ви. Това ще позволи на кръвта да тече в белите дробове, където тя може да се напълни с кислород.

Последният етап обикновено се изпълнява, когато детето ви е на възраст от 18 до 36 месеца. Той включва свързване на останалата вена на долната част на тялото (долната куха вена) с белодробната артерия, ефективно заобикаляйки сърцето.

Пациентите, лекувани по този начин с една камера, са сложни и се нуждаят от специализирана грижа през целия живот. След такива сложни операции може да има значителни усложнения, които могат да ограничат способността за упражнения и да съкратят продължителността на живота. Сърдечна трансплантация може да бъде препоръчана за малък брой пациенти, но е ограничена от липсата на налични сърца за трансплантация.

Прочетете повече за списъка на чакащите за трансплантация на сърце .

Тетралогия на Фало

Тетралогията на Fallot се лекува с помощта на операция. Ако бебето ви се роди с тежки симптоми, може да се препоръча операция скоро след раждането. Ако симптомите са по-малко тежки, операцията обикновено се извършва, когато детето ви е на възраст от 4 до 6 месеца.

По време на операцията хирургът ще затвори дупката в сърцето и ще отвори стеснението в белодробната клапа.

Някои пациенти развиват изтичане на белодробна клапа след лечение на Tetralogy of Fallot. Това ще изисква непрекъснато наблюдение и ако течът започне да причинява проблем със сърцето, тогава клапанът ще трябва да бъде заменен. Това може да се извърши с операция на открито сърце или, все по-често, с помощта на катетърна интервенция, която е много по-малко инвазивна процедура.


Обща аномална белодробна венозна връзка (TAPVC)

TAPVC се лекува с операция. По време на процедурата хирургът ще свърже отново ненормално разположените вени в правилното положение в лявото предсърдие.

Времето на операцията обикновено зависи от това дали белодробната вена на вашето дете (вената, свързваща белите дробове и сърцето) също е запушена или стеснена.

Ако белодробната вена е запушена, операцията ще бъде извършена малко след раждането. Ако вената не е запушена, операцията често може да бъде отложена, докато детето ви навърши няколко седмици или месеци.


Транспониране на големите артерии

Както при лечението на единични вентрикуларни дефекти, на вашето бебе ще се инжектира лекарство, наречено простагландин, малко след раждането. Това ще предотврати затварянето на прохода между аортата и белодробните артерии (ductus arteriosus) след раждането.

Поддържането на отворен ductus arteriosus означава, че богатата на кислород кръв може да се смесва с бедна на кислород кръв, което трябва да помогне за облекчаване на симптомите на вашето бебе.

В някои случаи може да се наложи използването на катетър, за да се създаде временна дупка в предсърдната преграда (стената, разделяща 2-те горни камери на сърцето), за да се насърчи допълнително смесването на кръвта.

След като здравето на вашето бебе се стабилизира, вероятно ще бъде препоръчана операция. Това в идеалния случай трябва да се извършва през първия месец от живота на бебето. Използва се хирургическа техника, наречена артериален превключвател, която включва отделяне на транспонираните артерии и повторното им поставяне в правилното положение.


Truncus arteriosus

На вашето бебе може да се дават лекарства, които да спомогнат за стабилизиране на състоянието му. След като бебето ви е в стабилно състояние, за лечение на truncus arteriosus ще се използва операция. Това обикновено се извършва в рамките на няколко седмици след раждането.

Ненормалният кръвоносен съд ще бъде разделен, за да се създадат 2 нови кръвоносни съда и всеки от тях ще бъде свързан отново в правилната позиция.


Упражнение

В миналото децата с вродени сърдечни заболявания са били обезкуражени да спортуват. Сега обаче се смята, че упражненията подобряват здравето, повишават самочувствието и помагат за предотвратяване на проблеми, развиващи се в по-късен живот.

Дори ако детето ви не може да прави усилени физически упражнения, то пак може да се възползва от по-ограничена програма за физическа активност, като ходене или в някои случаи плуване.

Специалистът по сърце на вашето дете може да ви даде по-подробни съвети относно правилното ниво на физическа активност, което е подходящо за вашето дете.