Вродени сърдечни заболявания – Диагноза

В много случаи вродените сърдечни заболявания се диагностицират по време на бременност. Понякога обаче диагнозата може да бъде потвърдена само след раждането.

Диагностика по време на бременност

Вродено сърдечно заболяване може първоначално да се подозира по време на рутинно ултразвуково сканиране на бебето в утробата. След това около 18 до 22 седмици от бременността ще се извърши специализирано ултразвуково изследване, наречено фетална ехокардиография, за да се опита да потвърди точната диагноза.

Това може да се предприеме и ако има фамилна анамнеза за вродени сърдечни заболявания или когато има повишен риск. Ехокардиографията е вид ултразвуково сканиране, при което високочестотните звукови вълни се използват за създаване на образ на сърцето.

Въпреки това не винаги е възможно да се открият сърдечни дефекти, особено леки, като се използва фетална ехокардиография.

Прочетете повече за ултразвуково сканиране по време на бременност .

Диагноза след раждането

Понякога е възможно да се диагностицира бебе с вродено сърдечно заболяване малко след раждането, ако са налице някои от характерните признаци или симптоми на вродено сърдечно заболяване , като син оттенък на кожата ( цианоза ).

Сърцето на вашето бебе ще бъде проверено като част от физическия преглед на новороденото . Изследването включва наблюдение на вашето бебе, усещане на пулса му и слушане на сърцето му със стетоскоп. Сърдечните шумове понякога се засилват.

Някои дефекти обаче не причиняват забележими симптоми в продължение на няколко месеца или дори години. Трябва да се срещнете с личния си лекар, ако вие или вашето дете проявите признаци на заболяването. По-нататъшното тестване обикновено може да помогне за потвърждаване или изключване на диагнозата.

По-нататъшно тестване

Допълнителни тестове могат да се използват за диагностициране на вродени сърдечни заболявания.

Ехокардиография

Ехокардиографията често се използва за проверка на вътрешността на сърцето. Сърдечни проблеми, които са пропуснати по време на фетална ехокардиография, понякога могат да бъдат открити, когато детето се развие.

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) е тест, който измерва електрическата активност на сърцето. Електродите се поставят върху кожата около сърцето и са свързани към компютър. Компютърът анализира електрическите сигнали, произвеждани от сърцето, за да прецени колко добре бие.

Рентгенова снимка на гръдния кош

Рентгенография на гърдите на сърцето и белите дробове може да се използва, за да се провери дали в белите дробове има излишно количество кръв или сърцето е по-голямо от нормалното. И двете може да са признаци на сърдечни заболявания.

Пулсова оксиметрия

Пулсоксиметрията е тест, който измерва количеството кислород в кръвта.

Тестът включва поставяне на специален сензор на върха на пръста, ухото или пръста, който изпраща светлинни вълни. Компютър е свързан към сензора и измерва как се поглъщат светлинните вълни.

Кислородът може да повлияе на начина, по който се абсорбират светлинните вълни, така че като анализира резултатите, компютърът може бързо да определи колко кислород присъства в кръвта.

Сърдечна катетеризация

Сърдечната катетеризация е полезен начин за получаване на повече информация за това как точно се изпомпва кръвта през сърцето.

По време на процедурата, малка гъвкава тръба, наречена катетър, се вкарва в кръвоносен съд, обикновено през артерия и / или вена в слабините, шията или ръката. Катетърът се премества в сърцето, като се ръководи от рентгенови лъчи или понякога MRI скенер и позволява да се правят измервания на налягането в различни части на сърцето или белите дробове.

Цветно багрило, което се появява на рентгенови лъчи, също може да се инжектира в катетъра. Това се нарича ангиограма. Багрилото може да бъде изследвано, докато се движи през сърцето, което позволява да се оцени формата и функцията на всяка сърдечна камера, съдове и белия дроб.

Сърдечната катетеризация е безболезнена, тъй като се провежда под обща упойка или локална упойка .

Справяне с диагнозата

Ако ви кажат, че вие или вашето дете имате потенциално сложно и за цял живот състояние, като вродено сърдечно заболяване, може да бъде объркващо и плашещо преживяване, дори ако състоянието е относително леко.

Естествено е да искате да разберете възможно най-много за вродените сърдечни заболявания, включително наличните лечения, и как това може да повлияе на живота ви.

По-долу е даден списък с благотворителни организации и групи за поддръжка, които може да ви бъдат полезни:


  • Детската сърдечна федерация – група благотворителни организации, посветени на подпомагане на хора, засегнати от вродени сърдечни заболявания
  • Групата на сърцето на Даун – благотворителна организация, предлагаща подкрепа и информация за сърдечни заболявания, свързани със синдрома на Даун
  • British Heart Foundation – национална благотворителна организация, предлагаща информация, подкрепа и изследвания на сърдечно-съдови заболявания
  • Healthtalk.org – уебсайт с редица истории за деца с различни видове вродени сърдечни заболявания, включително интервюта с техните родители
  • Фондация Somerville – национална благотворителна организация, подпомагаща млади хора и възрастни, родени със сърдечно заболяване

Може да искате да разберете и каква помощ е на разположение на родителите, които се грижат за деца със сложни заболявания. Прочетете съвети за грижи за дете с увреждания .

Специализираната медицинска сестра в отделението за вродени сърдечни заболявания във вашата болница може да ви насочи към по-нататъшната информация.