ХИВ и СПИН – лечение

Въпреки че няма лечение за ХИВ, има много ефективни лечения, които позволяват на повечето хора с вируса да живеят дълъг и здравословен живот.

Спешни лекарства за ХИВ

Ако смятате, че сте били изложени на вируса, медикаментите за профилактика след експозиция (PEP) може да спрат заразяването ви.

PEP трябва да започне в рамките на 72 часа след влизане в контакт с вируса, за да бъде ефективен. Препоръчва се само след излагане на по-висок риск, особено когато се знае, че сексуалният партньор е положителен.

PEP включва лечение на ХИВ всеки ден в продължение на 1 месец. Това може да причини някои странични ефекти.

Би трябвало да можете да получите PEP от:

  • клиники за сексуално здраве или клиники за пикочно-полова медицина (GUM)
  • болници – обикновено отделения за аварии и спешни случаи

Ако вече имате ХИВ, опитайте вашата клиника за ХИВ, ако PEP е за някой, с когото сте правили секс.

Искате ли да знаете повече?

Ако сте положителни

Ако сте диагностицирани с ХИВ, ще имате редовни кръвни изследвания, за да наблюдавате напредъка на ХИВ инфекцията, преди да започнете лечението.

Два важни кръвни теста са:

  • Тест за вирусно натоварване с ХИВ – кръвен тест, който следи количеството на ХИВ вируса в кръвта
  • Брой на CD4 лимфоцитни клетки – който измерва как ХИВ е повлиял на имунната ви система

Лечението може да започне по всяко време след вашата диагноза, в зависимост от вашите обстоятелства и след консултация с вашия ХИВ лекар.

Искате ли да знаете повече?

Антиретровирусни лекарства

ХИВ се лекува с антиретровирусни лекарства, които действат, като спират репликацията на вируса в тялото. Това позволява на имунната система да се възстанови и да предотврати допълнителни щети.

Използва се комбинация от лекарства за ХИВ, защото ХИВ може бързо да се адаптира и да стане резистентен.

Някои лечения за ХИВ са комбинирани в едно хапче, известно като комбинация с фиксирана доза, въпреки че често предписването им струва повече.

Обикновено хората, които току-що са диагностицирани с ХИВ, приемат между 1 и 4 хапчета на ден.

Различните комбинации от лекарства за ХИВ работят за различни хора, така че лекарството, което приемате, ще бъде индивидуално за вас.

Количеството на ХИВ вируса в кръвта (вирусно натоварване) се измерва, за да се види колко добре работи лечението. След като вече не може да бъде измерен, той е известен като неоткриваем. Повечето хора, приемащи ежедневно лечение на ХИВ, достигат неоткриваем вирусен товар в рамките на 6 месеца след започване на лечението.

Много от лекарствата, използвани за лечение на ХИВ, могат да взаимодействат с други лекарства, предписани от личния лекар или закупени без рецепта.

Те включват някои назални спрейове и инхалатори, билкови лекарства като жълт кантарион, както и някои лекарства за отдих. Винаги се консултирайте с персонала на вашата клиника за ХИВ или с вашия личен лекар, преди да приемате други лекарства.

Искате ли да знаете повече?