ХИВ и СПИН – превенция

Има много ефективни начини за предотвратяване или намаляване на риска от ХИВ инфекция. Говорете с местната клиника за сексуално здраве или личен лекар за допълнителни съвети относно най-добрия начин за намаляване на риска.

Лечението като превенция

Когато някой с ХИВ предприеме ефективно лечение, той намалява вирусното си натоварване до неоткриваеми нива. Това означава, че нивото на ХИВ вируса в кръвта е толкова ниско, че не може да бъде открито чрез тест.

Наличието на неоткриваем вирусен товар за 6 месеца или повече означава, че не е възможно предаването на вируса по време на секс. Това се нарича undetectable = непредаваемо (U = U), което също може да бъде наречено „лечение като превенция“.

Искате ли да знаете повече?

NAM aidsmap: неоткриваемото е равно на непредаваемо (U = U) консенсусно изявление

Презервативи

Предлагат се както мъжки, така и женски презервативи . Те се предлагат в разнообразни цветове, текстури, материали и вкусове.

Презервативът е най-ефективната форма на защита срещу ХИВ и други ППИ. Може да се използва за вагинален и анален секс, както и за орален секс при мъже.

ХИВ може да се предаде преди еякулация чрез предварително дошли и вагинални секрети и от ануса.

Много е важно презервативите да се поставят, преди да възникне сексуален контакт между пениса, влагалището, устата или ануса.

Смазка

Лубрикантът или смазката често се използва за подобряване на сексуалното удоволствие и безопасност чрез добавяне на влага във вагината или ануса по време на секс.

Смазката може да направи секса по-безопасен, като намали риска от вагинални или анални сълзи, причинени от сухота или триене, а също така може да предотврати разкъсването на презерватива.

С презервативи трябва да се използва само смазка на водна основа (като KY Jelly), а не смазка на маслена основа (като вазелин или масажно и бебешко олио).

Лубрикантите на маслена основа отслабват латекса в презервативите и могат да доведат до счупване или разкъсване.


Споделяне на игли и инжекционно оборудване

Ако инжектирате наркотици, това може да ви изложи на ХИВ и други вируси, открити в кръвта, като хепатит С.

Важно е да не споделяте игли, спринцовки, инжекционно оборудване като лъжици и тампони или действителните лекарства или течности, използвани за разреждането им.

Много местни власти и аптеки предлагат програми за смяна на игли, при които използваните игли могат да бъдат заменени за чисти.

Ако сте потребител на хероин, помислете за записване в метадонова програма. Метадонът може да се приема като течност, така че намалява риска от заразяване с ХИВ.

Личният лекар или лекарският съветник трябва да могат да ви съветват както за програми за обмяна на игла, така и за програми за метадон.

Ако си правите татуировка или пиърсинг, важно е винаги да се използва чиста, стерилизирана игла.

Лекарства за превенция на ХИВ

Ако сте ХИВ отрицателни, може да успеете да приемате лекарства за профилактика преди експозиция (PrEP), за да намалите риска от заразяване с вируса.

PrEP се предлага за някои хора, които са изложени на висок риск от ХИВ инфекция – например тези, чийто партньор е ХИВ позитивен.

Предлага се под формата на таблетки и трябва да се приема преди да правите секс и да сте изложени на ХИВ. Ще можете да вземете лекарството от клиники за сексуално здраве в цяла Англия.

Прочетете повече за проучването PrEP за предотвратяване на HIV инфекция .

Скрининг за ХИВ по време на бременност

На всички бременни жени се предлага кръвен тест, за да се провери дали имат ХИВ като част от рутинния антенатален скрининг.

Ако не се лекува, ХИВ може да се предаде от бременна жена на нейното бебе по време на бременност, раждане или кърмене.

Прочетете повече за скрининга за ХИВ по време на бременност .