ХИВ и СПИН – Да живееш с

Ако управлявате състоянието си правилно, като приемате правилно лекарствата си и избягвате заболяване, трябва да можете да живеете почти нормален живот.

Освен лечението на ХИВ, има много неща, които можете да направите, за да подобрите общото си здравословно състояние и да намалите риска от заболяване.

Те включват:

Тази страница обхваща:

 • други начини ХИВ може да повлияе на живота ви
 • получаване на подкрепа
 • разказване на хората за вашия ХИВ
 • бременност
 • рискът от опортюнистични инфекции
 • финансова подкрепа

Други начини, по които ХИВ може да повлияе на живота ви

Психологическо въздействие на ХИВ

Получаване на поддръжка

Тъй като ХИВ е дългосрочно състояние, вие ще бъдете в редовен контакт със своя здравен екип, който ще преглежда текущо вашето лечение.

Развиването на добри взаимоотношения с вашия здравен екип означава, че можете лесно да обсъдите симптомите или притесненията си. Колкото повече екипът знае, толкова повече те могат да ви помогнат.

Хората с ХИВ се наблюдават в специализирана клиника за ХИВ, която обикновено е част от клиниката за сексуално здраве или инфекциозни болести в местната болница.

Намерете местни услуги за подкрепа на ХИВ

Психологическа подкрепа

Поставянето на диагноза ХИВ може да бъде изключително обезпокоително и чувството на безпокойство или депресия са често срещани.

Вашият здравен екип може да ви предостави консултации, за да можете да обсъдите напълно състоянието и притесненията си.

Може да ви е от полза да говорите с обучен консултант или психолог или с някой от специализираната линия за помощ. Вашата клиника за ХИВ ще разполага с информация за тях.

Някои хора намират за полезно да говорят с други хора, които имат ХИВ, или в местна група за подкрепа, или в интернет чат стая.

Искате ли да знаете повече?

Разказване на хората за вашия ХИВ

Разказване на вашия партньор и бивши партньори

Ако имате ХИВ, важно е вашият настоящ сексуален партньор и всички сексуални партньори, които сте имали след заразяване, да бъдат тествани и лекувани.

Някои хора могат да се чувстват гневни, разстроени или смутени от обсъждането на ХИВ с настоящите или бившите си партньори. Обсъдете притесненията си с личния си лекар или с персонала на клиниката.

Те ще могат да ви посъветват с кого трябва да се свържете и най-добрия начин да се свържете с тях, или може да успеят да се свържат с тях от ваше име.

Те също така ще ви посъветват относно разкриването на вашия статус на бъдещи партньори и как можете да намалите риска от предаване на вируса на някой друг.

Никой не може да ви принуди да кажете на някой от партньорите си, че имате ХИВ, но силно се препоръчва да го направите.

Оставен непроверен и нелекуван, ХИВ може да има опустошителни последици и в крайна сметка да доведе до сериозно заболяване и смърт.

Кажете на работодателя си

Хората с ХИВ са защитени съгласно Закона за равенство (2010) .

Няма законово задължение да кажете на работодателя си, че имате ХИВ, освен ако не работите на първо място във въоръжените сили или не работите в здравна служба, където извършвате инвазивни процедури.

Ако работите в здравна роля, ще трябва да бъдете наблюдавани от вашия екип по трудова медицина и ХИВ лекар, за да сте сигурни, че не излагате себе си и пациентите на риск от инфекция.

Законът за равенството от 2010 г. също така поставя ограничения върху здравните въпроси, които работодателите могат да задават по време на процеса на кандидатстване за работа.

Работодателите могат да задават здравословни въпроси само след като им бъде предложено предложение за работа, за да им помогне да решат дали можете да изпълнявате задачи, които са от съществено значение за работата.

Ако ви бъде зададен въпрос, който според вас не е разрешен съгласно Закона за равенството от 2010 г., можете да кажете на работодателя или на Комисията за равенство и човешки права. Уебсайтът на GOV.UK съдържа повече информация за въпроси, които работодателят може да зададе относно здравето и уврежданията .

Ако сте служител с ХИВ, може да се притеснявате, че вашият ХИВ статус ще стане обществено достояние или ще бъдете дискриминирани, ако кажете на работодателя си.

От друга страна, ако шефът Ви подкрепя, като им кажете, може да улесни извършването на корекции в работното Ви натоварване или да имате свободно време.

Изброените по-долу организации разполагат с много информация и могат да ви посъветват по тези и други въпроси, свързани с работата.

Искате ли да знаете повече?

Бременност и ХИВ

Съвети за бременни жени

Налично е лечение на ХИВ, за да се предотврати предаването на бременна жена на детето на ХИВ.

Без лечение има всеки четвърти шанс бебето ви да се зарази с ХИВ. При лечението рискът е по-малък от 1 на 100 (<1%).< p="">

Напредъкът в лечението означава, че няма повишен риск от предаване на вируса на вашето бебе с нормално раждане.

Но за някои жени все пак може да се препоръча цезарово сечение, често поради причини, които не са свързани с вашия ХИВ.

Обсъдете рисковете и ползите от всеки метод за доставка с персонала във вашата ХИВ клиника. Окончателното решение за начина на раждане на вашето бебе е ваше и персоналът ще спази това решение.

Ако имате ХИВ, не кърмете бебето си, тъй като вирусът може да се предаде чрез кърмата.

Зачеване

Ако вие или вашият партньор имате ХИВ, може да са налични опции, които ви позволяват безопасно да заченете дете. Трябва да попитате Вашия лекар за ХИВ за съвет.

Ако имате ХИВ и забременеете, свържете се с вашата ХИВ клиника.

Това е важно, защото:

 • някои лечения за ХИВ могат да бъдат вредни за вашето неродено бебе, така че вашият план за лечение ще трябва да бъде преразгледан
 • може да са необходими допълнителни лекарства, за да се предотврати заразяването на вашето бебе с ХИВ

Искате ли да знаете повече?

Опортюнистични инфекции

Риск от инфекция

Ще бъдете изложени на риск от развитие на инфекции, които обикновено не бихте изложили, ако имунната ви система е била увредена от вируса на ХИВ.

Тези опортюнистични инфекции, както се наричат, се случват, когато имате много слаба имунна система.

Но ако предприемете лечението си с ХИВ, вероятността от развитие на такива е ниска.

Четирите основни типа опортюнистични инфекции са:

Хората с напреднал ХИВ също имат по-висок риск от развитие на някои форми на рак, като рак на лимфната система (лимфом) .

Пневмония

Бактериалната пневмония може да се развие като усложнение на други инфекции, като грип. Може да се лекува с антибиотици . Ако не се лекува, пневмонията може да бъде фатална.

Всеки, който има дългосрочно състояние като ХИВ, се насърчава да си вземе грип всяка есен, за да се предпази от сезонен грип .

Препоръчва се също да имат пневмококова ваксинация , която предпазва от сериозна гръдна инфекция, наречена пневмококова пневмония.

Пневмоцистна пневмония (PCP)

Пневмоцистната пневмония (PCP) е гъбична инфекция на белите дробове, която може да бъде животозастрашаваща, ако не се лекува незабавно.

Преди напредъка в лечението на ХИВ, PCP е водещата причина за смърт сред хората с ХИВ в развития свят.

Симптомите на PCP включват:

 • постоянна суха кашлица
 • задух
 • затруднено дишане
 • треска (в някои случаи)

Съобщавайте веднага за всички симптоми на PCP, тъй като състоянието може внезапно да се влоши без предупреждение.

PCP може да се лекува с антибиотици. Ако броят на CD4 спадне под 200, може да ви бъдат дадени антибиотици, които да приемате всеки ден, докато броят на CD4 се повиши над 200.

Туберкулоза (туберкулоза)

Туберкулозата (ТБ) е друга бактериална инфекция. В световен мащаб това е една от водещите причини за смърт за хора, които са ХИВ позитивни.

Бактериите, отговорни за причиняването на туберкулоза, понякога могат да преминат от един човек на друг по въздуха. Но много хора, които имат туберкулоза, не са заразни.

Туберкулозата може да се лекува с помощта на антибиотици, но някои щамове бактерии са развили антибиотична резистентност и те могат да бъдат по-трудни за лечение.

Кандидоза (млечница)

Кандидозата е гъбична инфекция, която е често срещана при хора, живеещи с ХИВ. Това води до появата на дебело, бяло покритие от вътрешната страна на устата, езика, гърлото или влагалището.

Кандидозата рядко е сериозна, но може да бъде и смущаваща, и болезнена. Може да се лекува с противогъбични кремове и таблетки.

Кажете на персонала във вашата клиника за ХИВ, ако сте имали повторни пристъпи на кандидоза, тъй като това може да е признак за нисък брой CD4.

Рак

Хората с напреднал ХИВ имат повишен риск от развитие на някои видове рак .

Смята се, че някой с нелекувана ХИВ инфекция в късен стадий е 100 пъти по-вероятно да развие определени видове рак в сравнение с някой без това състояние.

Двата най-често срещани ракови заболявания, засягащи хората с ХИВ, са:

 • лимфом – рак на лимфната система, мрежа от жлези, която съставлява част от нашата имунна система
 • Саркомът на Капоши – това води до нарастване на лезиите по кожата ви и може да засегне и вашите вътрешни органи

Лечението на ХИВ е важно за намаляване на риска от рак и дългосрочни състояния, като сърдечно-съдови и респираторни заболявания. Ако пушите, отказът също е важен за намаляване на този риск.

Пари и финансова подкрепа

Пари

Ако трябва да спрете работа или да работите на непълно работно време поради ХИВ, може да ви е трудно да се справите финансово.

Но може да имате право на един или повече от следните видове финансова подкрепа:

Искате ли да знаете повече?