ХИВ и СПИН – Диагностика

Единственият начин да разберете дали имате ХИВ е да направите тест за ХИВ, тъй като симптомите на ХИВ може да не се появят в продължение на много години. Всеки, който смята, че може да има ХИВ, трябва да се изследва.

Тестването за ХИВ се предоставя на всеки безплатно в . Много клиники могат да ви дадат резултата в същия ден. Предлагат се и комплекти за домашно тестване и домашно вземане на проби.

Определени групи хора са изложени на особено висок риск и им се препоръчва редовно да се правят тестове:

  • мъжете, които правят секс с мъже, се препоръчват да правят тест за ХИВ поне веднъж годишно или на всеки 3 месеца, ако правят незащитен секс с нови или случайни партньори
  • На чернокожите африкански мъже и жени се препоръчва да направят тест за ХИВ и редовен екран за ХИВ и ППИ, ако правят незащитен секс с нови или случайни партньори.

Други хора с повишен риск от инфекция включват тези, които споделят игли, спринцовки или друго инжекционно оборудване.

Прочетете повече за това как получавате ХИВ .

Кога да се тествате

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако смятате, че има шанс да имате ХИВ. Колкото по-рано бъде диагностицирана, толкова по-рано можете да започнете лечение и да избегнете сериозно заболяване.

Някои ХИВ тестове може да се наложи да се повторят 1-3 месеца след излагане на ХИВ инфекция, но не трябва да чакате толкова дълго, за да потърсите помощ.

Вашият общопрактикуващ лекар или специалист по сексуално здраве може да разговаря с вас за провеждане на тест и да обсъди дали трябва да приемате спешни лекарства за ХИВ.

Лекарствата против ХИВ, наречени профилактика след експозиция (PEP), могат да спрат заразяването ви, ако се приемат в рамките на 72 часа след излагане на вируса.

Прочетете повече за лечението на ХИВ .

Къде да вземете тест за ХИВ

Има различни места, на които можете да отидете за тест за ХИВ, включително:

Намерете услуги за тестване на ХИВ близо до вас

Има и комплекти за вземане на проби от дома и за домашно тестване, които можете да използвате, ако не искате да посещавате нито едно от тези места.

Видове тест за ХИВ

Има 4 основни типа тест за ХИВ:

Ако тестът не открие признаци на инфекция, резултатът ви е „отрицателен“. Ако се открият признаци на инфекция, резултатът е „положителен“.

Кръвният тест е най-точният тест и обикновено може да даде надеждни резултати от 1 месец след инфекцията.

Останалите тестове са по-малко точни и може да не дадат надежден резултат за по-дълъг период след излагане на инфекцията. Това е известно като период на прозореца.

За всички тези тестове трябва да се направи кръвен тест, за да се потвърди резултатът, ако първият тест е положителен.

Ако и този тест е положителен, ще бъдете насочени към специализирана клиника за ХИВ за още няколко теста и дискусия относно възможностите за лечение.

Прочетете повече за справянето с положителен тест за ХИВ .

Скрининг за ХИВ по време на бременност

На всички бременни жени се предлага кръвен тест, за да се провери дали имат ХИВ като част от рутинния антенатален скрининг.

Ако не се лекува, ХИВ може да се предаде от бременна жена на нейното бебе по време на бременност, раждане или кърмене. Лечението по време на бременност значително намалява риска от предаване на ХИВ на бебето.

Прочетете повече за скрининга за ХИВ по време на бременност .