Бронхиектазии – лечение

Увреждането на белите дробове, свързано с бронхиектазии, е трайно, но лечението може да помогне за предотвратяване на влошаване на състоянието.

В повечето случаи лечението включва комбинация от лекарства, упражнения, които можете да научите, и устройства, които помагат за изчистването на дихателните пътища. Операцията при бронхиектазии е рядка.

Има редица неща, които можете да направите, за да облекчите симптомите на бронхиектазии и да спрете влошаването на състоянието.

Те включват:

Упражнения

Има набор от упражнения, известни като техники за изчистване на дихателните пътища, които могат да помогнат за отстраняването на слузта от белите дробове.

Това често може да помогне за подобряване на кашлицата и задуха при хора с бронхиектазии.

Можете да бъдете насочени към физиотерапевт , който да ви научи на тези техники.

Активен цикъл на дихателни техники (ACBT)

Най-широко използваната техника във Великобритания се нарича активен цикъл на дихателни техники (ACBT). Включва повторение на цикъл, съставен от редица различни стъпки.

Те включват период на нормално дишане, последван от дълбоки вдишвания, за да се разхлаби слузът и да се принуди, след което кашлицата се изкашля. След това цикълът се повтаря за 20 до 30 минути.

Не опитвайте ACBT, ако първо не сте били обучени на стъпките от подходящо обучен физиотерапевт, тъй като неправилното изпълнение на техниките може да увреди белите ви дробове.

Ако иначе сте в добро здраве, вероятно ще трябва да провеждате ACBT само веднъж или два пъти на ден. Ако развиете белодробна инфекция, може да се наложи да провеждате ACBT по-често.

Постурален дренаж

Промяната на позицията ви също може да улесни отстраняването на слуз от белите дробове. Това е известно като постурален дренаж.

Всяка техника може да включва няколко сложни стъпки, но повечето техники включват накланяне или легнало положение, докато физиотерапевтът или болногледачът използва ръцете си, за да вибрира определени участъци от белите дробове, докато преминавате през поредица от „раздуване“ и кашляне.

Устройства

Съществуват и редица преносими устройства, които могат да помогнат за отстраняването на слуз от белите дробове.

Въпреки че тези устройства изглеждат различно, повечето работят по подобен начин. Обикновено те използват комбинация от вибрации и въздушно налягане, за да улеснят изчистването на слуз.

Примери за тези устройства включват трептене, RC корнет и Acapella.

Но тези устройства не винаги са налични в , така че може да се наложи да платите сами. Те обикновено струват £ 45 до £ 60.


Лекарства

В някои случаи могат да бъдат предписани лекарства за улесняване на дишането или прочистване на белите дробове.

Небулизирани лекарства

Понякога може да се препоръча лекарство, вдишвано чрез устройство, наречено пулверизатор, за да ви улесни да изчистите белите си дробове.

Небулайзерите са устройства, състоящи се от маска за лице или мундщук, камера за превръщане на лекарството във фина мъгла и компресор за изпомпване на лекарството в белите дробове.

Редица различни лекарства могат да се прилагат с помощта на пулверизатор, включително разтвори на солена вода.

Тези лекарства помагат за намаляване на дебелината на храчките, така че е по-лесно да я изкашляте. Небулайзерите могат да се използват и за приложение на антибиотици, ако е необходимо.

Но докато лекарствата, използвани с пулверизатор, могат да се предоставят по лекарско предписание, самото устройство за пулверизиране не винаги е налично в .

В някои райони местната дихателна служба може да предостави устройството без такса, но ако това не е опция, може да се наложи да платите за устройство.

Бронходилататори

Ако имате особено силно обостряне на симптомите, може да ви бъдат предписани бронходилататорни лекарства на краткосрочен план.

Бронходилататорите са инхалаторни лекарства, които спомагат за улесняване на дишането чрез отпускане на мускулите в белите дробове.

Примерите за този тип лекарства включват бета 2-адренергичен агонист, антихолинергици и теофилин.

Антибиотици

Ако имате влошаване на симптомите поради бактериална инфекция (инфекциозно обостряне), ще трябва да се лекувате с антибиотици .

Ще бъде взета проба от храчки, за да се определи какъв тип бактерии причиняват инфекцията, въпреки че първоначално ще бъдете лекувани с антибиотик, за който е известно, че е ефективен срещу редица различни бактерии (антибиотик с широк спектър на действие), тъй като може да отнеме няколко дни, за да получите резултатите от теста.

В зависимост от резултатите от теста може да ви бъде предписан различен антибиотик или в някои случаи комбинация от антибиотици, за които е известно, че са ефективни срещу специфичните бактерии, причиняващи инфекцията.

Ако сте достатъчно добре, за да се лекувате у дома, вероятно ще ви бъдат предписани 2 до 3 таблетки антибиотик на ден в продължение на 10 до 14 дни.

Важно е да завършите курса, дори ако се чувствате по-добре, тъй като преждевременното спиране на курса може да доведе до бързо повтаряне на инфекцията.

Ако симптомите са по-тежки, може да се наложи да бъдете настанени в болница и лекувани с антибиотични инжекции.

Превантивно лечение

Ако имате 3 или повече инфекциозни обостряния за една година или симптомите Ви по време на инфекциозно обостряне са особено тежки, може да Ви бъде препоръчано да приемате антибиотици дългосрочно.

Това може да помогне за предотвратяване на по-нататъшни инфекции и да даде шанс на белите ви дробове да се възстановят.

Това може да включва прием на таблетки с ниски дози антибиотици, за да се сведе до минимум рискът от странични ефекти, или използване на антибиотичен пулверизатор.

Използването на антибиотици по този начин увеличава риска един или повече видове бактерии да развият резистентност към антибиотика. Може да бъдете помолени да давате редовни проби от храчки, за да проверите за устойчивост.

Ако бактериите показват признаци на развитие на резистентност, може да се наложи да смените антибиотика.

Хирургия

Операцията обикновено се препоръчва само когато бронхиектазиите засягат само една част от белия дроб, симптомите Ви не реагират на друго лечение и нямате основно състояние, което може да доведе до рецидив на бронхиектазиите.

Белите дробове са изградени от секции, известни като лобове – левият бял дроб има 2 дяла, а десният белодроб има 3 дяла.

Операцията за фокална бронхиектазия обикновено включва отстраняване на лоба, засегнат от бронхиектазията, в вид операция, известна като лобектомия.

Хирургическа намеса няма да се използва, ако са засегнати повече от един лоб, тъй като е твърде опасно да се премахне толкова много белодробна тъкан.