Бронхиектазии – Диагноза

Трябва да се обърнете към личния си лекар за съвет, ако развиете упорита кашлица, за да може той да търси възможна причина.

Вашият общопрактикуващ лекар ще ви попита за вашите симптоми, като например колко често кашляте, дали имате храчки (храчки) и дали пушите.

Те също могат да слушат белите ви дробове със стетоскоп, докато вдишвате и издишвате. Белите дробове на хората с бронхиектазии често издават отличителен пращене, докато човек вдишва и издишва.

Вероятно ще имате и рентгенова снимка на гръдния кош, за да изключите други, по-сериозни причини за симптомите, като рак на белия дроб .

Ако вашият личен лекар смята, че може да имате белодробна инфекция, той може да вземе проба от храчките ви, за да може да бъде проверена за бактерии.

Препращане към специалист

Ако вашият личен лекар подозира, че може да имате бронхиектазии, ще бъдете насочени към лекар, специалист по лечение на белодробни заболявания (дихателен консултант) за допълнителни изследвания.

Максималното време, което трябва да изчакате за препращане, е 18 седмици, въпреки че може да не се наложи да чакате толкова дълго, колкото това.

Прочетете повече за времето за изчакване .

Някои от тестовете, които може да извърши дихателен консултант, за да помогне за диагностициране на бронхиектазии, са описани по-долу.

HRCT сканиране

В момента най-ефективният тест за диагностика на бронхиектазии се нарича сканиране с CT с висока разделителна способност.

Сканирането с HRCT включва вземане на няколко рентгенови снимки на гърдите ви под малко различни ъгли. След това се използва компютър, за да се съберат всички изображения.

Това създава много подробна картина на вътрешността на тялото ви и дихателните пътища в белите дробове (бронхите) трябва да се показват много ясно.

При здрава двойка бели дробове бронхите трябва да се стесняват, колкото повече се разпространяват в белите ви дробове, по същия начин клонът на дървото се отделя на по-тесни клони и клонки.

Ако сканирането покаже, че част от дихателните пътища всъщност се разширява, това обикновено потвърждава бронхиектазиите.

Други тестове

Други тестове могат да се използват, за да се оцени състоянието на белите дробове и да се опита да се определи каква е основната причина за вашата бронхиектазия.

Тези тестове могат да включват:

  • кръвни тестове – за да проверите колко добре работи вашата имунна система и да проверите за инфекциозни агенти, като бактерии, вируси и гъбички
  • тест за храчки (храчки) – за проверка на бактерии или гъбички
  • проба от вашата пот може да бъде тествана, за да се види колко сол има в нея – високи нива на сол могат да бъдат причинени от муковисцидоза (ако този тест е положителен, може да се извърши по-подробен генетичен тест; вижте диагностициране на муковисцидоза за повече информация)
  • тест за белодробна функция – малко ръчно устройство ( спирометър ), в което духате, се използва за измерване колко силно и колко бързо можете да изхвърлите въздуха от белите си дробове; това може да оцени колко добре работят белите ви дробове
  • бронхоскопия – гъвкава тръба с камера в единия край се използва за оглед на белите дробове; това обикновено се изисква само ако смятате, че сте вдишали чужд предмет