Болест на Кавасаки – усложнения

С бързото лечение повечето деца с болест на Kawasaki се възстановяват напълно. Но понякога могат да се развият усложнения.

Усложненията, свързани с болестта на Kawasaki, са свързани основно със сърцето.

Те възникват в резултат на възпалителния ефект, който състоянието има върху кръвоносните съдове.

Това понякога засяга кръвоносните съдове извън сърцето.

Аневризма

Възпалението в кръвоносните съдове, които доставят кръв към сърцето (коронарните артерии), може да доведе до отслабване на участък от артериалната стена.

Когато кръвта преминава през отслабената част на артериалната стена, кръвното налягане я кара да се издува навън като балон. Това се нарича аневризма .

Това може да причини:

  • инфаркт – където част от сърдечния мускул умира, тъй като е огладнял от кислород
  • сърдечно заболяване – където кръвоснабдяването на сърцето е блокирано или прекъснато

В редки случаи аневризмата може да се спука (руптура), което може да причини тежко вътрешно кървене.

Възможно е да бъдат засегнати и други основни артерии, като брахиалната артерия, главният кръвоносен съд в горната част на ръката или бедрената артерия, основният кръвоносен съд в горната част на бедрото.

Някои аневризми се лекуват от само себе си с течение на времето. Но някои деца могат да получат допълнителни усложнения, които изискват последващо лечение със специалист.

Риск от усложнения

Около 25% от децата с болест на Kawasaki, които не получават лечение – тъй като състоянието е диагностицирано неправилно, например – продължават да изпитват сърдечни усложнения.

Рискът от развитие на усложнения е намален при деца, които получават интравенозен имуноглобулин (IVIG) за лечение на болестта на Kawasaki.

Сърдечните усложнения, свързани с болестта на Kawasaki, са сериозни и могат да бъдат фатални в 2 до 3% от случаите, които остават нелекувани.

Известно е, че децата под 1-годишна възраст са изложени на по-висок риск от сериозни усложнения.


Лечение на усложнения

Ако детето ви развие сериозна сърдечна аномалия, може да се нуждае от лекарства или в някои случаи от операция.

Възможните лечения включват:


  • антикоагуланти и антитромбоцитни лекарства – лекарства, които спират съсирването на кръвта, което може да предотврати сърдечен удар на детето ви, ако артериите му са особено възпалени
  • коронарен артериален байпас – операция за отклоняване на кръвта около тесни или запушени артерии и подобряване на притока на кръв и снабдяването на сърцето с кислород
  • коронарна ангиопластика – процедура за разширяване на запушени или стеснени коронарни артерии за подобряване на притока на кръв към сърцето; в някои случаи къса, куха метална тръба, наречена стент, се вкарва в запушената артерия, за да я държи отворена

Децата с тежки усложнения могат да имат трайно увреждане на сърдечните мускули или клапи, клапите, които контролират потока на кръвта.

Те ще имат редовни контролни срещи със сърдечен специалист (кардиолог), така че тяхното състояние може да бъде внимателно наблюдавано.

Усложнения в по-късен живот

Ако детето ви е имало сърдечни усложнения в резултат на болестта на Kawasaki, то има повишен риск от развитие на сърдечно-съдови усложнения по-късно в живота.

Това включва състояния като инфаркти и сърдечни заболявания.

Ако детето ви е имало усложнения от болестта на Kawasaki, от съществено значение е да има последващи срещи със специалист.

Кардиологът ще може да ви посъветва относно вероятността на детето ви да развие допълнителни проблеми, свързани със сърцето.