Болест на Алцхаймер – Лечение

Понастоящем няма лечение за болестта на Алцхаймер. Но има налични лекарства, които могат временно да намалят симптомите.

Налична е и подкрепа, за да се помогне на някого със състоянието и на семейството му да се справи с ежедневието.

Лекарства

Редица лекарства могат да бъдат предписани за болестта на Алцхаймер, за да помогнат временно за подобряване на някои симптоми.

Основните лекарства са:

Инхибитори на ацетилхолинестеразата (AChE)

Тези лекарства повишават нивата на ацетилхолин, вещество в мозъка, което помага на нервните клетки да комуникират помежду си.

Понастоящем те могат да бъдат предписвани само от специалисти, като психиатри или невролози.

Те могат да бъдат предписани от вашия личен лекар по съвет на специалист или от общопрактикуващи лекари, които имат специален опит в тяхното използване.

Донепезил, галантамин и ривастигмин могат да се предписват на хора с ранна до средна фаза на болестта на Алцхаймер.

Последните насоки препоръчват тези лекарства да продължат в по-късните, тежки етапи на заболяването.

Няма разлика в това колко добре работи всеки от 3-те различни AChE инхибитори, въпреки че някои хора реагират по-добре на определени видове или имат по-малко странични ефекти, които могат да включват гадене, повръщане и загуба на апетит.

Нежеланите реакции обикновено се подобряват след 2 седмици от приема на лекарството.

Мемантин

Това лекарство не е инхибитор на AChE. Той действа, като блокира ефектите на прекомерно количество химикал в мозъка, наречен глутамат.

Мемантин се използва при умерена или тежка болест на Алцхаймер. Подходящ е за тези, които не могат да приемат или не могат да понасят AChE инхибитори.

Подходящ е и за хора с тежка болест на Алцхаймер, които вече приемат AChE инхибитор. Страничните ефекти могат да включват главоболие, световъртеж и запек, но те обикновено са само временни.

За повече информация относно възможните нежелани реакции на вашето конкретно лекарство прочетете листовката с информация за пациента, приложена към него, или говорете с Вашия лекар.


Лекарства за лечение на предизвикателно поведение

В по-късните етапи на деменция значителен брой хора ще развият това, което е известно като поведенчески и психологически симптоми на деменция (BPSD).

Симптомите на BPSD могат да включват:

  • повишена възбуда
  • безпокойство
  • скитащи
  • агресия
  • заблуди и халюцинации

Тези промени в поведението могат да бъдат много притеснителни както за човека с болестта на Алцхаймер, така и за техния полагащ грижи.

Ако стратегиите за справяне не работят, консултант психиатър може да предпише рисперидон или халоперидол, антипсихотични лекарства, за тези, които показват постоянна агресия или екстремен дистрес.

Това са единствените лекарства, лицензирани за хора с умерена до тежка болест на Алцхаймер, при които съществува риск да навредят на себе си или на другите.

Рисперидон трябва да се използва в най-ниската доза и възможно най-кратко време, тъй като има сериозни странични ефекти. Халоперидол трябва да се използва само ако други лечения не са помогнали.

Антидепресантите могат понякога да бъдат дадени, ако депресията е заподозрян като основната причина за безпокойство.

Понякога могат да се препоръчат други лекарства за лечение на специфични симптоми при BPSD, но те ще бъдат предписани „извън етикета“ (не са специално лицензирани за BPSD).

Приемливо е лекар да прави това, но той трябва да посочи причина за използването на тези лекарства при тези обстоятелства.

Лечения, които включват терапии и дейности

Лекарствата за симптомите на болестта на Алцхаймер са само една част от грижите за лицето с деменция.

Други лечения, дейности и подкрепа – също и за болногледачите – са също толкова важни, за да помогнат на хората да живеят добре с деменция.

Когнитивна стимулационна терапия

Когнитивната стимулационна терапия (CST) включва участие в групови дейности и упражнения, предназначени да подобрят паметта и уменията за решаване на проблеми.

Когнитивна рехабилитация

Тази техника включва работа с обучен професионалист, като трудов терапевт, и роднина или приятел за постигане на лична цел, като например да се научите да използвате мобилен телефон или други ежедневни задачи.

Когнитивната рехабилитация работи, като ви кара да използвате частите на мозъка, които работят, за да помогнете на частите, които не са.

Реминисценция и работа на историята на живота

Работата по припомняне включва разговори за неща и събития от миналото ви. Обикновено включва използването на реквизит като снимки, любими вещи или музика.

Житейската история включва компилация от снимки, бележки и спомени от детството ви до наши дни. Това може да бъде или физическа книга, или цифрова версия.

Тези подходи понякога се комбинират. Доказателствата показват, че те могат да подобрят настроението и благосъстоянието.

Прочетете повече за това как се лекува деменцията .

Разберете как да живеете добре с деменция и по-полезна информация в Ръководството на за деменция .