Болест на Паркинсон – Причини

Болестта на Паркинсон се причинява от загуба на нервни клетки в частта на мозъка, наречена substantia nigra.

Нервните клетки в тази част на мозъка са отговорни за производството на химично вещество, наречено допамин.

Допаминът действа като пратеник между частите на мозъка и нервната система, които помагат да се контролират и координират движенията на тялото.

Ако тези нервни клетки умрат или се повредят, количеството допамин в мозъка се намалява.

Това означава, че частта от мозъка, контролираща движението, не може да работи толкова добре, колкото нормално, причинявайки движенията да станат бавни и ненормални.

Загубата на нервни клетки е бавен процес. Симптомите на болестта на Паркинсон обикновено започват да се развиват едва когато около 80% от нервните клетки в substantia nigra са загубени.

Какво причинява загубата на нервни клетки?

Не е известно защо възниква загубата на нервни клетки, свързана с болестта на Паркинсон, въпреки че продължават изследванията за идентифициране на потенциалните причини.

В момента се смята, че комбинацията от генетични промени и фактори на околната среда може да бъде отговорна за състоянието.

Генетика

Доказано е, че редица генетични фактори увеличават риска от развитие на болестта на Паркинсон, макар че точно как те правят някои хора по-податливи на заболяването е неясно.

Болестта на Паркинсон може да протича в семейства в резултат на предаването на дефектни гени на дете от родителите им. Но рядко се случва болестта да се наследи по този начин.

Фактори на околната среда

Някои изследователи също смятат, че факторите на околната среда могат да увеличат риска от развитие на болестта на Паркинсон.

Предполага се, че пестицидите и хербицидите, използвани в земеделието и трафика или индустриалното замърсяване, могат да допринесат за състоянието.

Но доказателствата, свързващи факторите на околната среда с болестта на Паркинсон, са неубедителни.


Други причини за паркинсонизма

„Паркинсонизъм“ е терминът-чадър, използван за описване на симптомите на треперене, мускулна скованост и забавяне на движението.

Болестта на Паркинсон е най-често срещаният тип паркинсонизъм, но има и някои по-редки видове, при които може да се идентифицира конкретна причина.

Те включват паркинсонизъм, причинен от:

Можете да прочетете повече за паркинсонизма на уебсайта на Паркинсон във Великобритания.