Болест на Паркинсон – Диагноза

Нито един тест не може категорично да покаже, че имате болестта на Паркинсон. Вашият лекар ще постави диагноза на базата на вашите симптоми, медицинска история и подробен физически преглед.

Вашият личен лекар ще разговаря с вас за проблемите, които изпитвате, и може да ви помоли да изпълните някои прости умствени или физически задачи, като например движение или разходка, за да помогнете с диагнозата.

В ранните етапи вашият лекар може да е труден да каже дали определено имате заболяване, тъй като симптомите обикновено са леки.

Препращане към специалист

Ако вашият личен лекар подозира болестта на Паркинсон, ще бъдете насочени към специалист.

Това обикновено е:

  • невролог, специалист по състояния, засягащи мозъка и нервната система
  • гериатър, специалист по проблеми, засягащи възрастни хора

Най-вероятно специалистът ще ви помоли да изпълните редица физически упражнения, за да може да прецени дали имате някакви проблеми с движението.

Диагнозата на болестта на Паркинсон е вероятна, ако имате поне 2 от трите следните симптома:

  • треперене или треперене в част от тялото ви, което обикновено се случва само в покой
  • бавност на движението (брадикинезия)
  • мускулна скованост (скованост)

Ако симптомите ви се подобрят след прием на лекарство, наречено леводопа, по-вероятно е да имате болестта на Паркинсон.

Специални сканирания на мозъка, като сканиране с компютърна томография с единична фотонна емисия (SPECT), също могат да бъдат извършени в някои случаи, за да се опитат да се изключат други причини за вашите симптоми.


Получаване на диагнозата

Ако ви кажат, че имате болестта на Паркинсон, това може да бъде емоционално тревожно и често новините могат да бъдат трудни за приемане.

Това означава, че е важно да имате подкрепата на вашето семейство и екип за грижи, които ще могат да ви помогнат да се примирите с диагнозата.

Може да ви е полезно да се свържете с Паркинсон Великобритания, благотворителната организация за подкрепа и изследвания на Паркинсон.

Можете да се свържете с тях чрез:

Обединеното кралство на Паркинсон обединява хората с Паркинсон, техните гледачи и семейства заедно чрез мрежа от местни групи , както и онлайн ресурси и поверителна линия за помощ.

Уебсайтът на Паркинсон в Обединеното кралство предоставя информация и подкрепа за всеки аспект от живота с Паркинсон.