Биполярно разстройство – лечение

Лечението на биполярно разстройство има за цел да намали тежестта и броя на епизодите на депресия и мания, за да позволи възможно най-нормален живот.

Възможности за лечение на биполярно разстройство

Ако човек не се лекува, епизодите на биполярна мания могат да продължат между 3 и 6 месеца.

Епизодите на депресия обикновено продължават по-дълго, често от 6 до 12 месеца.

Но при ефективно лечение епизодите обикновено се подобряват за около 3 месеца.

Повечето хора с биполярно разстройство могат да бъдат лекувани с помощта на комбинация от различни лечения.

Те могат да включват 1 или повече от следните:

 • лекарство за предотвратяване на епизоди на мания и депресия – те са известни като стабилизатори на настроението и ги приемате всеки ден дългосрочно
 • лекарство за лечение на основните симптоми на депресия и мания, когато се появят
 • да се научим да разпознаваме причинителите и признаците на епизод на депресия или мания
 • психологическо лечение – като говорещи терапии, които ви помагат да се справите с депресията и дават съвети как да подобрите отношенията
 • съвети за начина на живот – като редовно упражнение , планиране на дейности, които ви харесват, които ви дават усещане за постижение, и съвети за подобряване на диетата и получаване на повече сън

Повечето хора с биполярно разстройство могат да получат по-голямата част от лечението си, без да се налага да останат в болница.

Но може да се наложи болнично лечение, ако симптомите Ви са тежки или се лекувате по Закона за психичното здраве, тъй като има опасност да се самонараните или да нараните другите.

При някои обстоятелства бихте могли да се лекувате в дневна болница и да се върнете у дома през нощта.

Лекарства за биполярно разстройство

Предлагат се няколко лекарства, които помагат за стабилизиране на промените в настроението.

Те обикновено се наричат стабилизатори на настроението и включват:

 • литий
 • антиконвулсанти
 • антипсихотични лекарства

Ако вече приемате лекарства за биполярно разстройство и развиете депресия, личният лекар ще провери дали приемате правилната доза. Ако не сте, те ще го променят.

Епизодите на депресия се третират малко по-различно при биполярно разстройство, тъй като приемът само на антидепресанти може да доведе до рецидив.

Повечето насоки предполагат, че депресията при биполярно разстройство може да бъде лекувана само със стабилизатор на настроението.

Но антидепресантите обикновено се използват заедно със стабилизатор на настроението или антипсихотик.

Научете повече за антидепресантите

Ако вашият личен лекар или психиатър препоръча да спрете приема на лекарства за биполярно разстройство, дозата трябва постепенно да се намалява в продължение на поне 4 седмици и до 3 месеца, ако приемате антипсихотик или литий.

Ако се наложи да спрете приема на литий по някаква причина, говорете с личния лекар за приемане на антипсихотик или валпроат.

Литий

Във Великобритания литийът е основното лекарство, използвано за лечение на биполярно разстройство.

Литият е дългосрочно лечение на епизоди на мания и депресия. Обикновено се предписва най-малко 6 месеца.

Ако ви е предписан литий, придържайте се към предписаната доза и не спирайте да го приемате внезапно, освен ако не е казано от Вашия лекар.

За да бъде литийът ефективен, дозировката трябва да е правилна. Ако е неправилно, може да получите странични ефекти като диария и да се разболеете.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате нежелани реакции, докато приемате литий.

Ще ви трябват редовни кръвни изследвания поне на всеки 3 месеца, докато приемате литий. Това е, за да сте сигурни, че нивата на литий не са твърде високи или твърде ниски.

Функцията на бъбреците и щитовидната жлеза също ще трябва да се проверява на всеки 2 до 3 месеца, ако се коригира дозата на лития, и на всеки 12 месеца във всички останали случаи.

Докато приемате литий, избягвайте да използвате нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) , като ибупрофен , освен ако те не са предписани от Вашия лекар.

В Обединеното кралство литийът и антипсихотичното лекарство арипипразол в момента са единствените лекарства, които са официално одобрени за употреба при тийнейджъри с биполярно разстройство.

Но Кралският колеж по педиатрия и детско здраве казва, че други биполярни лекарства могат да бъдат предписани на деца, ако са препоръчани от техния лекар.

Антиконвулсанти

Антиконвулсантите включват:

 • валпроат
 • карбамазепин
 • ламотрижин

Тези лекарства понякога се използват за лечение на епизоди на мания. Те също са дългосрочни стабилизатори на настроението.

Антиконвулсантите често се използват за лечение на епилепсия , но също така са ефективни при лечение на биполярно разстройство.

Може да се използва едно антиконвулсивно лекарство или те могат да се използват в комбинация с литий, когато биполярното разстройство не реагира самостоятелно на литий.

Валпроат

Валпроат обикновено не се предписва на жени в детеродна възраст, тъй като съществува риск от физически дефекти при бебета, като спина бифида, сърдечни аномалии и цепнатина на устната.

Възможно е също така да има повишен риск от проблеми в развитието, като по-ниски интелектуални способности, лошо говорене и разбиране, проблеми с паметта, нарушения на аутистичния спектър и забавено ходене и говорене.

Научете повече за рисковете от лекарствата с валпроат по време на бременност

При жените вашият общопрактикуващ лекар може да реши да използва валпроат, ако няма алтернатива или сте били подложени на оценка и е малко вероятно да реагирате на други лечения.

Те ще трябва да проверят дали използвате надеждна контрацепция и ще ви посъветват относно рисковете от приема на лекарството по време на бременност.

Научете повече за бременността и приема на лекарства за психично състояние

Карбамазепин

Карбамазепин обикновено се предписва само по съвет на експерт по биполярно разстройство. Като начало дозата ще бъде ниска и след това постепенно се увеличава.

Вашият напредък ще бъде внимателно наблюдаван, ако приемате други лекарства, включително противозачатъчни хапчета.

Кръвни тестове за проверка на чернодробната и бъбречната функция ще се извършват, когато започнете да приемате карбамазепин и отново след 6 месеца.

Също така ще трябва да имате кръвна картина в началото и след 6 месеца и може също да контролирате теглото и височината си.

Ламотрижин

Ако ви е предписан ламотрижин , обикновено ще започнете с ниска доза, която ще се увеличава постепенно.

Посетете Вашия личен лекар веднага, ако приемате ламотрижин и развиете обрив. Ще трябва да правите годишен здравен преглед, но обикновено не са необходими други тестове.

Жените, които приемат противозачатъчни хапчета, трябва да говорят с личния си лекар за преминаване към друг метод на контрацепция.

Антипсихотични лекарства

Понякога се предписват антипсихотични лекарства за лечение на епизоди на мания.

Те включват:

 • арипипразол
 • оланзапин
 • кветиапин
 • рисперидон

Те могат да се използват и като дългосрочен стабилизатор на настроението. Кветиапин може също да се използва за дългосрочна биполярна депресия.

Антипсихотичните лекарства могат да бъдат особено полезни, ако симптомите са тежки или поведението е нарушено.

Тъй като антипсихотиците могат да причинят странични ефекти, като замъглено зрение, сухота в устата, запек и наддаване на тегло, първоначалната доза обикновено е ниска.

Ако ви е предписано антипсихотично лекарство, ще трябва да провеждате редовни здравни проверки поне на всеки 3 месеца, но вероятно и по-често, особено ако имате диабет.

Ако симптомите Ви не се подобрят, може да Ви бъдат предложени също литий и валпроат.


Бързо колоездене

Може да Ви бъде предписана комбинация от литий и валпроат, ако изпитвате бързо колоездене, при което бързо преминавате от високи до най-ниски стойности без „нормален“ период между тях.

Ако това не помогне, може да ви бъде предложен самостоятелно литий или комбинация от литий, валпроат и ламотрижин.

Но обикновено няма да ви бъде предписан антидепресант, освен ако специалист по биполярно разстройство не го е препоръчал.


Научете се да разпознавате тригерите

Ако имате биполярно разстройство, можете да се научите да разпознавате предупредителните признаци за приближаващ се епизод на мания или депресия.

Служител в областта на психичното здраве, като психиатрична медицинска сестра, може да ви помогне да идентифицирате ранните си признаци на рецидив от вашата история.

Това няма да предотврати появата на епизода, но ще ви позволи да получите помощ навреме.

Това може да означава да направите някои промени в лечението си, може би чрез добавяне на антидепресант или антипсихотично лекарство към лекарствата за стабилизиране на настроението, които вече приемате.

Вашият личен лекар или специалист може да ви посъветва за това.


Психологично лечение

Някои хора намират психологичното лечение за полезно, когато се използва заедно с лекарството между епизодите на мания или депресия.

Това може да включва:

Психологичното лечение обикновено се състои от около 16 сесии. Всяка сесия продължава един час и се провежда за период от 6 до 9 месеца.

Бременност и биполярни лекарства

Един от основните проблеми е, че рисковете от приема на биполярни лекарства по време на бременност не са добре разбрани.

Ако сте бременна и имате биполярно разстройство, писменият план за вашето лечение трябва да бъде разработен възможно най-скоро.

Планът трябва да бъде изготвен с вас, вашия партньор, вашия акушер (специалист по бременност), акушерка, личен лекар и здравен посетител.

Следните лекарства не се предписват рутинно за бременни жени с биполярно разстройство, тъй като те могат да навредят на бебето:

Ако забременеете, докато приемате лекарство, предписано за биполярно разстройство, важно е да не спирате да го приемате, докато не го обсъдите с Вашия лекар.

Ако биполярно лекарство е предписано за биполярно разстройство след раждането на бебето, това може също да повлияе на вашето решение дали да кърмите.

Вашият фармацевт, акушерка или екип за психично здраве може да ви даде съвет въз основа на вашите обстоятелства.